Exemplul ”Nicușor Dan-PNL” poate fi multiplicat în Vrancea și în alte județe dominate de PSD până acum

0
398

Anunțul președintelui PNL Ludovic Orban, privind susținerea lui Nicușor Dan în alegerile locale pentru Primăria București este cea mai bună decizie politică luată de PNL în perspectiva scrutinului de peste câteva luni. Indiferent dacă Nicușor Dan va mai fi susținut sau nu de alte formațiuni politice pentru funcția de primar general al Capitalei, susținerea PNL pentru el îi asigură în mare proporție succesul la alegerile locale. PNL avea nevoie de o ”locomotivă”, în timp ce Nicușor Dan avea nevoie de o ”garnitură” solidă. În ultima vreme, liberalii au reușit să-și structureze partidul în București, fără, însă, a ”produce” un lider care să se lupte de la egal la egal cu mașinăria Firea&PSD. Iar cu Nicușor Dan în altă tabără, succesul la alegerile locale părea doar un vis. Urmează, desigur, negocieri, condiționări de culise și altele asemenea, specifice politicii dâmbovițene, însă echipa PNL-Nicușor Dan are toate șansele să scoată PSD din administrația Capitalei (inclusiv sectoarele, pentru că mișcarea se poate ”rostogoli” pozitiv peste tot). Restul se poate rezolva, inclusiv frustrările și orgoliile unora din PNL (și USR-PLUS).

Bineînțeles că mișcarea de la București poate fi urmată și în teritoriu. Dacă PNL vrea cu adevărat să doboare PSD la alegerile locale (și nu doar să ia un scor cu puțin mai mare decât PSD, la general), atunci ar trebui să adune alături de el persoane și candidați care nu au carnet de membru PNL. Am zis de anul trecut – un candidat unic PNL-USR-PLUS (chiar și PMP poate fi luat în barcă, fără să emită mari pretenții) la Primăria Focșani și, respectiv, la președinția Consiliului Județean Vrancea îi poate trimite la plimbare pe Cristi Misăilă și, respectiv, Marian Oprișan. Un candidat comun non-PSD este și un semnal pozitiv, în general, pentru alegătorii de peste tot. Un candidat comun se mai poate stabili, de exemplu, și în celelalte orașe și în comunele mari din județ. În acest fel se poate asigura un succes clar în alegerile locale, atât în Vrancea cât și în alte județe conduse de PSD de mulți ani.

Deocamdată, vedem doar cum PNL, USR-PLUS și PMP sunt într-o competiție continuă de dat în cap unii altora. Zi de zi, politicienii din aceste partide își găsesc unii altora bube-n cap, probleme și greșeli de neiertat. Nimic nu pare a-i aduce la masa tratativelor, la identificarea unor chestiuni care să-i apropie și nu să-i dezbine, la găsirea unor variante de colaborare, la găsirea unor soluții de parteneriat și nu de dușmănie. Totul spre satisfacția PSD&comp. De cealaltă parte, PSD încearcă să adune în jurul său rătăcitorii Pro România, ALDE și alte formațiuni pornite din același ”trunchi”. Mai cu glume, mai cu lozinci, mai scrâșnind din dinți, mai aruncând săgeți, mai cu o pupătură pe obraz, se folosesc toate mijloacele pentru maximizarea votului din acest an. Rezultatele electorale de anul trecut și sondajele actuale dau PSD în cădere față de rezultatul anului electoral 2016. Dacă interesul o cere, până și ”ireconciliabilii” Manda-Vasilescu, Oprișan versus Ponta, Firea, Tudose etc pot ajunge, din nou, în aceeași barcă. Mesajele de reconciliere, acțiunile comune anti-PNL, negocierile subterane vor reuși, cel mai probabil, să acopere niște orgolii personale de moment.
Dincolo de previziunile super-optimiste ale unor sondaje și de înfoielile unor lideri PNL, scorul la alegerile parlamentare (anticipate sau la termen) pare a ieși unul destul de strâns între PNL și PSD (gen 35% la 25-30%). Iar la alegerile locale, dacă se mențin caracteristicile actuale ale scenei politice, rezultatele vor fi cu puțin diferite față de scrutinul local din 2016: PSD va pierde un număr relativ mic de primari și foarte puțini președinți de consilii județene. PNL va mai câștiga la numărul de primari și, puțin, la numărul de președinți de consilii județene. USR-PLUS va fi insignifiant la numărul de primari și va avea 0 (zero) președinți de consilii județene. UDMR își va păstra, în cea mai mare parte, numărul de aleși locali și județeni. Alții, sporadic, rătăciți prin țară (dacă nu se vor alătura celor mari). Așadar, candidați comuni non-PSD (măcar pe ici, pe colo, prin punctele esențiale) reprezintă singura variantă.