Drapelele de luptă ale brigăzilor militare din Focșani, decorate de președintele Klaus Iohannis de Ziua Unirii Principatelor Române

0
1240

Cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, președintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităților militare care poartă nume legate de ”Mica Unire”. Este vorba de unitățile militare din Focșani. Ceremonia a avut loc astăzi în Pacul ”Carol” din Capitală, la Monumentul Ostașului Necunoscut. Președintele Iohannis a decorat Drapelelor de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” (component al Brigăzii 282 Focșani). ”Prin realizarea Unirii de la 1859, s-a demonstrat că unitatea etnică, lingvistică şi culturală trebuie urmată, firesc, de cea politico-administrativă, calea pragmatică în direcția consolidării puterii Principatelor Unite. În 1859, românii au ales să-și construiască viitorul în acord cu valorile și principiile europene, iar faptul că astăzi România este stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice dovedește că, în pofida teribilelor încercări la care ne-a supus istoria, idealurile poporului nostru au rămas mereu aceleași – libertatea, democrația, unitatea națională și buna funcționare a instituțiilor statului. Un alt element important în procesul de afirmare a identității naționale a fost stabilirea drapelului de luptă pentru unitățile militare. La ceremonia de înmânare a noilor steaguri militare, Alexandru Ioan Cuza a sintetizat semnificația acestui simbol național, afirmând că steagul înglobează întreaga istorie a statului. Cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la Unirea din 1859, am decis să decorez drapelul de luptă al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”, a spus, printre altele, președintele României.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a unor drapele de luptă. Astfel, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor remarcabile obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, precum și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României, Președintele României a conferit:

  • Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”;
  • Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Brigăzii 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza” și Drapelului de Luptă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”. (sursa: Administrația Prezidențială)