luni, mai 27, 2024
AcasăSocietateCum au ieşit analizele la dezinfectanții din spitalele vrâncene. Parchetul General a...

Cum au ieşit analizele la dezinfectanții din spitalele vrâncene. Parchetul General a declanșat o anchetă

Zeci de probe au fost luate din toate spitalele din Vrancea pentru a fi analizate în laboratoarele de specialitate. Au fost probe de autocontrol dar și prelevate de către reprezentanții DSP din locuri diverse: cabinete medicale, săli de operații, bloc alimentar, mâini, grupuri sanitare, săli de mese etc. Toate au fost ridicate săptămâna trecută, până la sărbătorile de Paști, iar analizele realizate în două laboratoare diferite au dat rezultate negative, adică produsele de dezinfecție folosite în spitalele vrâncene sunt conforme normelor în domeniu.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în total au fost recoltate 3.526 de probe din spitalele din România pentru a verifica eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. „Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Acestă testare s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului”, a declarat ministrul Sănătăţii. În total, peste 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Ministrul a mai afirmat că s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele. „Aceste teste se repetă şi controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv care pot merge până la suspendarea folosirii substanţelor până la finalizarea anchetei”, a mai spus ministrul Achimaş.
În acest caz, Parchetul General a declanșat o anchetă penală. Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă, utilizaţi în unităţile sanitare. Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal. În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu