Decizie controversată a Biroului Electoral Central. Un alegător ar putea vota de două ori, chiar dacă i se spune că este pasibil de închisoare

0
369

Biroul Electoral Central a decis, vineri, procedura de urmat în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal. Decizia BEC prevede că, dacă la introducerea CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, atunci preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot. În astfel de cazuri, infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. Totuși, în cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă. Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegătorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal, al cărui model a fost stabilit de către Biroul Electoral Central.

Este, totuși, prima dată când alegătorilor care apar în sistem că ar mai fi votat li se permite să voteze. Acest lucru ridică, deja, semne de întrebare privind corectitudinea procesului de votare. Decizia BEC favorizează manipularea rezultatului votului, nu neapărat prin votul multiplu ci prin presiunea și tensiunea care se vor crea în secțiile de vot unde vor intra astfel de alegători. Pe lângă tensiunea de rigoare, se va întârzia și procesul de votare, până la clarificarea situației. Acest lucru va favoriza partidul care are un electorat fidel, care vine disciplinat la vot în prima parte a zilei scrutinului. Documentul Biroului Electoral Central AICI.