Cum să devii un dezvoltator Full Stack – Ghid pas cu pas

0
538

Un dezvoltator Full Stack este sinonim cu omul bun la toate în IT, polivalent. Acesta poate duce de la început până la bun sfârșit atât sarcinile unui dezvoltator front-end, cât și pe cele ale unui dezvoltator back-end și chiar și partea de experiență utilizator.

Dacă ai deja experiență în dezvoltare front end sau back end, este relativ simplu să faci pasul către Full Stack, cu un curs Full Stack Developer. Cererea pentru dezvoltatori Full Stack pe piața muncii este într-o continuă creștere, ocupând o poziție ridicată în topul celor mai crescătoare locuri de muncă.

Ce este un dezvoltator Full Stack?

Primul pas în a deveni un dezvoltator Full Stack și înainte de a alege un curs de programare, este să înțelegi ce este și ce face acesta. Dezvoltatorul Full Stack este acela care lucrează atât pe partea de front end cât și pe cea de back end a unui proiect.

Dezvoltarea front end este partea vizibilă pentru utilizator, fie că vorbim despre site-uri sau aplicații web. Este partea de interacțiune cu utilizatorul final.

Dezvoltarea back end ține de culisele oricărui site sau aplicație web, care includ serverul, baza de date și aplicația care comunică cu acestea.

Un dezvoltator Full Stack lucrează atât pe front end, cât și pe back end și utilizează limbaje de programare specifice acestora: HTML, JavaScript pentru interfața front end și libaje de programare back end cum ar fi Java sau Python.

Care sunt responsabilitățile unui dezvoltator Full Stack?

Un al doilea pas în a deveni dezvoltator Full Stack este să cunoști care sunt responsabilitățile acestuia. Acestea le poți afla și în cursuri de programare online, dar este bine să le știi înainte să te înscrii la cursuri. Așadar, ce face un dezvoltator Full Stack? De multe ori, responsabilitățile pot fi specifice domeniului firmei la care lucrezi, însă printre sarcini poți adesea întâlni:

 • Arhitectura pentru site-uri sau aplicații web
 • Interfețe API
 • Persoana de contact cu utilizatorul final, pentru a înțelege nevoile acestuia, înainte de demararea proiectelor
 • Mentenanță front end
 • Optimizare site-uri și aplicații web
 • Colaborare cu designeri grafici pentru a se asigura că site-urile și aplicațiile arată bine și sunt atrăgătoare pentru utilizatorii finali
 • Creare și mentenanță servere și baze de date
 • Implicarea în toate etapele proiectelor
 • Dezvoltare update-uri pentru aplicațiile existente

Având atât de multe responsabilități, un dezvoltator Full Stack este cu siguranță remunerat pe măsură.

Care sunt competențele tehnice ale unui dezvoltator Full Stack?

Un pas important în a deveni dezvoltator Full Stack este să asimilezi competențele necesare pentru a fi unul. Aceste competețe tehnice includ limbaje front end, back end și de arhitectură web.

 • Front End

Ca dezvoltator Full Stack, vei avea noțiuni avansate în:

 1. HTML și CSS care te vor ajuta să creezi conținutul unui site web și estetica acestuia
 2. JavaScript un limbaj cu care vei crea automatizări, animații și părțile interactive ale site-urilor sau aplicațiilor pe care le vei dezvolta
 • Back End
 1. Python – cu un număr mare de framework-uri și galerii, acest limbaj de programare este în topul limbajelor back end
 2. PHP
 3. SQL
 • Arhitectură web și protocoale

Un dezvoltator Full Stack va avea în bagajul său de cunoștințe, o bază solidă în domeiul bazelor de date sau al stocajului web. Fiind de cele mai multe ori singur în toate etapele proiectului, dezvoltatorul Full Stack trebuie să acopere fiecare etapă, inclusiv cea de arhitectură și protocol. Așadar, acesta va avea noțiuni avansate de HTTP, REST, API. Toate aceste competențe pot fi asimilate prin intermediul cursurilor IT online.

Care sunt calitățile unui dezvoltator Full Stack?

Pe lângă partea tehnică, se așteaptă ca un dezvoltator Full Stack să fie înarmat cu o serie de calități și soft skill-uri, cum ar fi:

 • Orientat către soluții – Lumea IT este presărată cu erori, obstacole și provocări, cu atât mai mult atunci când ești responsabil de un proiect de la un capăt la celălalt. Este important să fii orientate către a găsi soluții și a nu lăsa piedicile să te demotiveze, să te oprească sau să te încetinească.
 • Creativitate – Creativitatea este o calitate în multe domenii de activitate, dar cu atât mai mult în rolul de dezvoltator Full Stack. Pe de o parte, creativitatea duce la soluționarea problemelor, iar pe altă parte, crează produse atractive pentru utilizatori, fie că este vorba de un website, o aplicație sau alt produs.
 • Răbdare – Munca unui dezvoltator Full Stack presupune atenție le detalii, migală și uneori este nevoie de o răbdare de fier în anumite etape ale proiectului.
 • Comunicare – o comunicare eficientă ajută în multe domenii, iar cel IT nu face excepție. Prin comunicare aflăm ce avem de făcut, ne comunicăm nevoile, preocupările, problemele.
 • Atenția la detalii – această calitate îți salvează de obicei mult timp.

Cursurile de programare online ar fi cel mai firesc prim pas în a deveni dezvoltator Full Stack.