Creșe, rechizite, locuri de muncă, asistență socială în pachetul anti-sărăcie al guvernului

0
345
Prim ministrul Dacian Cioloș a prezentat, într-o dezbatere publică, pachetul integrat pentru combaterea sărăciei. Documentul guvernului conține 47 de măsuri anti-sărăcie pentru toate grupele de vârstă, cu precădere pentru copii. Acestea vizează sectoare diverse: sănătate, protecție socială, acces la educație, sprijin direct sau indirect pentru copii/ tineri în dificultate, reducerea abandonului școlar, integrarea profesională, diminuarea riscului de sărăcie etc.
”Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari mai ales în mediul rural. Şi pornind de la această constatare, de la faptul că noi avem o strategie naţională anti-sărăcie, pe care nu vrem s-o ţinem doar la nivel de strategie şi de documente, am cerut colegilor din guvern să vină cu un plan care să canalizeze şi fonduri din bugetul naţional şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele dintre ele sunt insuficent folosite, alte măsuri noi pe care le avem în vedere sau chiar şi proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care şi-au dovedit eficienţa şi pe care vrem să le generalizăm. Este o schemă integrată, care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii”, a subliniat premierul Dacian Cioloș în expunerea de motive.
Programul guvernului cuprinde și măsuri integrate pentru familie. Acestea se referă, printre altele la locuințe sociale, granturi pentru îmbunătățirea locuințelor, reducerea violenței domestice, prevenirea separării copilului de familie, garantare microcredite ( cu dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate), cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunitățile marginalizate.