sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateConstructorul autostrăzii nu avea voie să organizeze șantier mai aproape de 20...

Constructorul autostrăzii nu avea voie să organizeze șantier mai aproape de 20 de metri de conducta de gaze

În presa națională a apărut un document din partea Transgaz care aduce precizări cu privire la lucrările de infrastructură din perimetrul conductelor de gaze. În documentul respectiv se stipulează că firma de construcții (grupul UMB) nu avea voie să organizeze șantier pentru lucrări mai aproape de 20 de metri de conducta de gaze care a explodat azi noapte, pe șantierul autostrăzii A7 Moldova. Mai mult, se prevede că lucrările de construire a drumului trebuiau să fie demarate doar după finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a magistralei de gaz. Reamintim că, în cursul zilei de astăzi, Transgaz a emis un comunicat de presă în care a afirmat că firma de construcții nu a respectat avizul de amplasament eliberat de compania de stat pentru transportul gazelor. Totodată, Transgaz a precizat că UMB nu deținea avizul Consiliului Tehnico-Economic (CTE) pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect.

Iată, mai jos, o parte din prevederile documentului emis de Transgaz:

– Se va păstra distanța minimă de 50 m între conducta de transport gaze și axul autostrăzii. Conducta de gaze se poate reloca și în zona drumului, cu acordul administratorului acestuia, caz în care tronsonul de conductă respectiv se va executa în clasa 4 de locație.

– Se va păstra distanța minimă de 6 m între conducta de gaze și ampriza/marginea drumurilor tehnologice.

– Se va păstra distanța minimă de 20 m între conducta de gaze și stații/posturi de transformare a energiei electrice.

– Organizarea de șantier se va amplasa la distanța minimă de 20 m față de conducta de transport gaze.

– În zona de protecție a conductei de gaze (6 m, de o parte și de alta), lucrările de săpătură și umplutură se vor executa cu atenție sporită evitându-se lovirea conductei și a izolației anticorozive a acesteia, nu vor fi depozitate materiale sau pământ provenit din săpătură și nu vor staționa mașini și utilaje de construcție.

– Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E. Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei iar lucrările propriu-zise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei. (sursa: economedia.ro)

Pe de altă parte, CNAIR a precizat următoarele: ”Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. Din informațiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.”

În urma exploziei și incendiului de azi noapte, de la Călimănești, 4 persoane au murit, iar alte 5 au fost rănite. Doi dintre muncitorii decedați sunt din Vrancea, unul este din județul Bacău și celălalt din județul Neamț. Doi răniți cu arsuri grave au fost transferați azi noapte la spitale din București, cu elicoptere SMURD. Cei doi sunt din județul Bacău. În schimb, ceilalți 3 răniți au fost externați din Spitalul Municipal Adjud. În urma tragediei de la Călimănești, oamenii legii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu