Concurenţă mare la fondurile europene pentru tinerii fermieri

0
435

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pregăteşte lansarea sesiunii 2016 pentru măsurile de finanţare destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. Cea mai căutată linie de finanţare rămâne măsura de instalare a tinerilor fermieri, care oferă 40.000 sau 50.000 de euro, fără cofinanţare, tinerilor până în 40 de ani care doresc să îşi dezvolte exploataţiile agricole vegetale, zootehnice sau mixte. Departajarea de la 40.000 la 50.000 de euro se face în funcţie de dimensiunea exploataţiei deţinute, adică de numărul de animale avute în proprietate şi suprafaţa de teren lucrată.
AFIR pregăteşte fonduri şi pentru persoanele care au trecut de 40 de ani dar vor să-şi consolideze ferma proprie, prin măsura de sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, care alocă maxim 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă. De asemenea, şi tinerii pot accesa această măsură, dacă ferma lor nu este suficient de dezvoltată astfel încât să primească sprijinul de 40.000 sau 50.000 de euro.
Primirea fondurilor trebuie urmată de respectarea unor condiţii, între care interdicţia unui loc de muncă la distanţă prea mare de ferma pentru care se obţine sprijin financiar. „În cazul în care solicitantul este încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă trebuie să fie în aceeaşi UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia vizată pentru sprijin”, se arată în ghidul de finanţare al celor două măsuri.

Cursurile de specializare în domeniul agricol, condiţie de punctaj
Accesarea fondurilor europene pentru fermele zootehnice sau vegetale este condiţionată şi de specializarea dobândită de fermieri. Dacă aceştia nu deţin studii superioare sau medii în domeniile agricol, veterinar sau economie agrară se pot specializa prin cursuri de perfecţionare. Interesul potenţialilor beneficiari din Vrancea pentru fondurile europene este indicat şi de numărul mare de fermieri care s-au înscris pentru cursuri la Camera Agricolă Judeţeană Vrancea.
Instituţia organizează cursuri de formare profesională și calificare pentru fermierii care vor să acceseze proiecte cu fonduri europene. La acest început de an s-au finalizat două astfel de cursuri. Unul a fost pentru cultura plantelor, cu 24 de absolvenți, iar celălalt a fost pentru creșterea animalelor, cu 21 de absolvenți. În această perioadă, lectorii Camerei Agricole Vrancea pregătesc alte două grupe: una pe cultura plantelor și una pe creșterea animalelor, ambele cu câte 28 de cursanți fiecare. ”Fermierii au nevoie de asemenea cursuri pentru obținerea diplomei de calificare. Dacă nu au această diplomă, nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Diplomele noastre sunt recunoscute în Uniunea Europeană iar absolvenții se pot angaja și în străinătate. Noi organizăm cursurile în funcție de solicitări și trebuie să avem minim 14 cursanți pe grupă. De asemenea, organizăm și cursuri pentru obținerea atestatului de agromediu. Orele se desfășoară la sediul instituției noastre și, dacă e nevoie, avem închiriată o sală de clasă și la Colegiul ”Valeriu D. Cotea” din Focșani”, ne-a precizat Neculai Pupăză, directorul Camerei Agricole Județene Vrancea.Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!