Ce urmări va avea creșterea salariului minim de la 1 ianuarie

0
1255

Majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, va produce o serie de efecte pentru multe români. Și nu e vorba doar de remunerații majorate pentru zilieri și interni sau de creșterea contribuției la sănătate pentru persoanele fără venituri. Iată câteva exemple:

1. Salariații vor primi în mână 83 de lei în plus. Concret, salariul minim brut pe țară o să crească de la 2.080 la 2.230 de lei. Adică salariul minim pe țară va crește cu 150 de lei brut și 83 de lei net. Referitor la celelalte două salarii minime în vigoare, ambele vor fi „înghețate” la 2.350 de lei (pentru persoanele cu studii superioare), respectiv 3.000 de lei (în construcții).

2. Persoanele fără venituri vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală opțională. Românii care vor să se asigure opțional la sănătate pentru tot anul 2020 trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Anul acesta s-a achitat o sumă de 1.248 de lei, dar anul viitor se va achita o sumă de 1.338 de lei.

3. Zilierii vor primi remunerații mai mari. Mai precis, remunerația brută orară a zilierilor se va majora de la 12,4 la 13,3 lei, în condițiile în care legislația stabilește că aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim.

4. O remunerație majorată vor primi și persoanele care participă la programe de internship. Cuantumul minim al indemnizației de internship este de cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o plată minimă de 1.115 lei, de la 1 ianuarie 2020. Acum, indemnizația este de 1.040 de lei.

5. Amenzi plafonate pentru șoferii care încalcă legislația. În mod normal, amenzile pentru contravenții rutiere se majorează și ele în același timp cu salariul minim pe țară. Însă Guvernul a promis că va plafona și în acest an punctul-amendă la 145 de lei. În lipsa unei „înghețări” a punctului-amendă, valoarea acestuia ar sări de la 145 la 223 de lei. Măsura ”înghețării” nu este, încă, oficială. Proiectul de lege pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament și prin care valoarea punctului de amendă era înghețată și pentru anul acesta la 145 de lei a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, iar președintele Klaus Iohannis nu îl poate promulga până la decizia Curții. Prin urmare, cum proiectul depus la Parlament nu poate intra în vigoare, valoarea punctului de amendă se va calcula la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020 și va fi în cuantum 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% față de nivelul actual.