Ce nereguli au găsit la mașini polițiștii și specialiștii Registrului Auto Român în urma controalelor din Focșani

0
199

În perioada 16-17 noiembrie, polițiștii rutieri împreună cu specialiștii RAR au organizat o acțiune de verificare a autovehiculelor care circula pe drumurile publice.

Acțiunea a avut ca scop seducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere produse pe fondul defecțiunilor tehnice, verificarea respectării legislației rutiere, precum și verificarea transportului efectuat în regim de taxi.

În urma activitatii au fost controlate un număr de 269 de autovehicule, fiind aplicate 219 contravenții. Dintre acestea 21 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru defecțiuni la instalațiile de iluminare-semnalizare, 9 pentru anvelope neconforme, 3 pentru lipsa inspecției tehnice periodice.

Totodată, polițiștii au reținut pentru defecțiunile tehnice constatate 14 certificate de înmatriculare și 1 permis de conducere pentru defecțiuni la mecanismul de direcție.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare.

Polițiștii recomanda participanților la trafic următoarele :

  • Să echipeze corespunzător autovehiculele cu anvelope de iarnă.
  • Să fie efectuate din timp reviziile, sa fie efectuata Inspecția Tehnica Periodica (ITP) și să se asigure că posedă poliță de asigurare valabila (RCA).
  • La plecarea cu autovehiculul, conducătorii acestora trebuie să verifice funcționarea la parametri normali a sistemului de iluminare-semnalizare, a sistemului de frânare, a instalației de dezaburiră, a ștergătoarelor de parbriz, să mențină permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale, precum și să verifice existenta triunghiurilor reflectorizante, a trusei medicale și a stingătorului de incendii.
  • În funcție de drumurile pe care vor circula este recomandat ca în autovehicule să existe lanțuri pentru anvelope, o lopățica pentru deszăpezire precum și sare sau nisip.
  • La deplasarea pe drumurile acoperite de zăpadă conducătorii auto trebuie să păstreze o distanta mai mare fata de autovehiculul care circulă în fata sa având în vedere distanta mai mare de oprire pe un astfel de carosabil.
  • Să se folosească cu precădere “frâna de motor” în locul frânei de serviciu (de picior), iar pentru cei care nu au folosit până în prezent acest procedeu, ar trebui să exerseze în condiții de carosabil uscat. “Frâna de motor” se relizează prin schimbarea vitezei în timpul mersului dintr-o treaptă superioară într-una inferioară, fără a se acționa frâna de picior.
  • Conducătorii auto trebuie să se informeze din timp cu privire la situația drumurilor pe care intenționează să se deplaseze, dacă acestea nu au fost închise circulației publice sau dacă există restricții de circulație, precum și să-și pregătească eventuale rute ocolitoare.
  • În situația în care vor fi dispuse avertizări de cod galben, portocaliu și în special în situația codului rosu de viscol sau ninsori abundente, recomandăm cetățenilor să reducă pe cât posibil deplasările cu autovehiculele, în special dacă nu au luat măsurile specifice pentru sezonul rece.
  • În situațiile în care în deplasarea pe drumurile publice în condiții de iarnă vor întâlni polițiști rutieri este foarte important să fie respectate dispozițiile acestora, în caz contrar polițiștii vor proceda la retinerea permisului de conducere în vederea suspendării pentru o perioada de 30 de zile.
  • Pentru conducătorii autovehiculelor care efectuează transport marfă le recomandăm să le echipeze corespunzător pentru deplasarea în condiții de iarnă, să aibă asupra lor lanțuri și să nu se aventureze pe drumurile naționale fără să se informeze cu privire la starea parții carosabile.