sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăOpiniiBlat la București. Dar în teritoriu?

Blat la București. Dar în teritoriu?

catalin stancu

Zilele acestea are loc o ședință a Ligii Aleșilor Locali ai PNL. O adunare la care participă primari, președinți de consilii județene, viceprimari, vicepreședinți, consilieri locali și județeni precum și liderii PNL de la centru și din teritoriu. Fiind vorba de aleși locali, cred că principalele discuții se axează pe alegerile locale din luna iunie a anului viitor. Așadar, sunt mai puțin de 9 luni până la acest moment electoral foarte important. Trebuie să se stabilească strategii, acțiuni, mesaje, profiluri de candidați și altele asemenea.

Însă un eveniment politic major petrecut acum câteva zile a stârnit o serie de controverse și întrebări la care nu știu cum răspund liderii PNL. Este vorba de aranjamentul cel puțin dubios de la Primăria București, atunci când PNL nu a vrut să-și asume conducerea interimară a Capitalei după arestarea lui Sorin Oprescu. Deși formează o majoritate în Consiliul General, PNL a preferat să-și retragă viceprimarul și să susțină pentru preluarea funcției de edil șef (cea mai importanță funcție aleasă după cea de președinte al României) un consilier UNPR, ex-PPDD, cot la cot cu PSD și UNPR. Adică un mare partid, care se încălzește pentru preluarea guvernării României, nu are capacitatea și voința politică să preia administrarea Capitalei. Indiferent de problemele care sunt în Primăria București (și la care au închis ochii, nu și buzunarele, mulți lideri și consilieri PNL), nu este posibil ca un asemenea partid să se dea la o parte ca o domnișoară de pension. Dacă le tremură chiloții în momentul în care pot prelua administrarea Bucureștiului înainte de alegerile locale, atunci la ce să se aștepte electoratul penelist peste câteva luni? Ce explicații le oferă liderii PNL aleșilor din teritoriu cu privire la această decizie politică de retragere, practic, din cursa pentru câștigarea postului de primar al Capitalei? Cum justifică, fără ipocrizie și falsități demagogice, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, Gheorghe Flutur și Marian Petrache, Cătălin Predoiu și Teodor Atanasiu faptul că Primăria București reprezintă, iată, o pălărie mult prea mare pe care PNL nu și-o poate permite?

Și ce să înțeleagă aleșii și activiștii din județe? Că nu trebuie să se bage acolo unde e greu? Că mai bine cu capul plecat, chiar băgat în nisip, decât să înfrunți problemele și adversarii politici oricât de puternici ar fi? Că nu trebuie deranjat partidul generalului făcut prin birourile politico-economice? Că trebuie să ”câștige” și UNPR niște posturi importante în administrația locală? Că UNPR trebuie acceptat, în orice condiții? Că partidul de operetă deșănțată al lui Oprea va fi în ambele bărci – în unele județe cu PSD, în altele cu PNL – în virtutea ”interesului național”, desigur? Li se vor explica aleșilor locali și liderilor din teritoriu ai PNL că trebuie să cedeze pe ici, pe colo, în favoarea UNPR, și cu acordul PSD, chiar și în zonele unde au șanse importante să câștige alegerile?

Iar dacă mă gândesc la Vrancea … Nu m-ar mira ca asemenea ”directive” de partid să fie aplicate și pe meleagurile noastre la alegerile de anul viitor. PSD&Oprișan stăpânesc de atâția ani județul așa că un aranjament politic cu UNPR, coordonat din umbră de prietenul generalui Oprea, nu ar fi exclus. Se pot constitui majorități în unele consilii locale PNL-UNPR, în altele PSD-UNPR, mai poate obține UNPR câteva posturi de primar și viceprimar, că așa ar fi în interesul tuturor. Cu siguranță, la Consiliul Județean Vrancea va fi o majoritate PSD-UNPR, fără ca PNL să se supere prea tare. C-așa-i pe la noi!

 

PS – în continuarea blatului de la București, s-ar putea pregăti un scenariu de compromis și la nivelul Focșaniului. De exemplu, în postul de primar ar putea fi ales uneperistul Marius Iorga, actualmente viceprimar, sub oblăduirea cuplului Oprea-Oprișan și cu mârâiala pe la colțuri a peneliștilor. Unde mai pui că Marius Iorga a intrat în Consiliul Local Focșani cu sprijinul fostului PDL, pe o listă comună. Sau, poate, Oprișan va alege varianta Laurențiu Țigăeru Roșca, iubitor de trandafiri roșii, trimis o perioadă și pe la PNL. Deputatul uneperist s-a arătat, de curând, scârbit de politică și a declarat, mieunat, că se va retrage din politică odată cu terminarea mandatului. Pentru că nu mai avea loc de parlamentar asigurat pentru un nou mandat, asta-i realitatea. Dar strugurii cică-s prea acri, bla-bla-bla.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu