Autoritățile românești și cele daneze în alertă, din cauza pestei porcine africane

0
198

Al treilea focar de pestă porcină africană din Vrancea provoacă mari bătăi de cap celui mai mare crescător de porci din județ. Cu o producție de peste 100.000 de porci pe an (conform datelor de pe site-ul companiei), Premium Porc se poate trezi, în curând, într-un blocaj. Cele două ferme de reproducție și creștere – la Slobozia Ciorăști și lângă Gara Cotești – se află destul de aproape de cele mai recente focare de pestă porcină africană – Oreavu și Dragosloveni. Acest lucru poate conduce la stoparea mișcărilor de porci vii, de carne și produse din carne din fermele respective, provocând pierderi uriașe.

Conform informațiilor noastre, reprezentanții companiei Premium Porc s-au întâlnit cu oficialii Ambasadei Regatului Danemarcei la București, cunoscându-se faptul că fermele din Focșani fac parte dintr-un holding cu capital danez. La rândul său, ambasadorul Danemarcei în România a discutat problema pestei porcine africane și a consecințelor asupra afacerii de creștere a porcilor cu ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a găsi o soluție. Este posibil să se ajungă la o variantă de compromis, numai cu acordul instituțiilor de profil din cadrul Comisiei Europene, astfel încât firma daneză să nu fie nevoită să-și sacrifice și incinereze porcii ajunși la greutatea optimă pentru comercializare.

În același timp, autoritățile sanitar veterinare din România atrag, din nou, atenția, cu privire la trasabilitatea animalelor, a cărnii și produselor din carne, precum și a furajelor. Conform celor spuse de localnicul din Dragosloveni, unde s-a identificat virusul pestei porcine africane, acesta a cumpărat furaje de la un cetățean necunoscut, care se plimba cu marfa prin sat. Nu se știe dacă această marfă avea certificat de conformitate și avizele sanitar veterinare necesare. De aceea, persoanele care achiziționează animale, carne și furaje trebuie să o facă numai de la persoane fizice sau juridice autorizate, cu avizele sanitar veterinare la zi.