luni, mai 27, 2024
AcasăStiri InterneAu început audierile șefilor firmelor de construcții după explozia de la Călimănești....

Au început audierile șefilor firmelor de construcții după explozia de la Călimănești. Lucrările la autostradă se vor relua în zona exploziei după încheierea cercetărilor și relocarea conductei de gaz

Oamenii legii au început să cheme la audieri persoanele cu poziții de răspundere din firmele care lucrează la construcția Autostrăzii Moldova, tronsonul Focșani – Bacău. Este vorba de firmele aflate în administrarea omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. De altfel, în cursul zilei de miercuri, a fost prezent în fața anchetatorilor unul dintre directorii din grupul UMB. Procurorii așteaptă o serie de documente de la instituții și companii implicate în construcția autostrăzii, precum și un raport de specialitate de la INSEMEX. Reamintim că, în noaptea de 20 spre 21 septembrie, a izbucnit o explozie la magistrala de gaze din zona Călimănești, unde se aflau mai mulți muncitori care lucrau la Autostrada Moldova. În urma exploziei și a incendiului, 4 persoane au murit și 5 au fost rănite (dintre care două în stare gravă, internate la spitale din București). ”În acest moment au început audierile persoanelor care au responsabilități pe linia desfășurării activității la lucrările care se fac în cadrul autostrăzii. Au fost trimise adrese către instituțiile care au atribuții pe linia construcției autostrăzii și așteptăm răspunsurile de la specialiștii de la INSEMEX. În acest moment, urmărirea penală se efectuează in rem. În măsura în care se vor stabili responsabilități, se va stabili vinovăția anumitor persoane, atunci se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale față de aceste persoane.”, a precizat Nicolae Pîrcălăbescu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.

De cealaltă parte, reprezentanții CNAIR spun că lucrările la Autostrada Moldova sunt în grafic, în ciuda exploziei de la Călimănești. În zona exploziei, lucrările se vor relua după finalizarea cercetărilor. De asemenea, constructorul și CNAIR așteaptă ca Transgaz să aprobe proiectul de relocare a conductei. ”Conducta trebuie relocată cât mai repede, pentru că tragedia a pornit de la explozia acelei conducte. Ca atare, pentru a nu avea o situație similară din nou, cel mai bine ar fi ca această conductă să fie relocată. Din câte știu, constructorul a depus de 4 ori proiectul pentru relocarea conductei, deci de 4 ori acest proiect a fost respins. Pentru 12 puncte au, deja, aviz de relocare. Au mai rămas două puncte, pentru care constructorul așteaptă avizul de de la Transgaz pentru a putea reloca conductele, lucru care ar trebui să se întâmple cât mai repede, pentru că vedem ce nenorocire s-a produs din cauza prezenței unei conducte pe șantier. Lucrările vor continua în același ritm, mai puțin în zona unde se desfășoară acum ancheta la fața locului. După ce Procuratura va finaliza ancheta la fața locului și va deschide din nou zona respectivă, se vor relua și lucrările.”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

În urma exploziei de la Călimănești, de acum o săptămână, a fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu