Ascensiunea PNL, în Vrancea. Va reuși să fructifice tendința actuală de vot și la parlamentare?

0
576
Alegerile locale din 27 septembrie au adus cele mai bune rezultate pe care PNL le-a obținut în perioada post-decembristă, în Vrancea. Au fost, de altfel, și cele mai bune rezultate obținute de un alt partid în afara FSN/FDSN/PDSR/PSD în județul nostru. Sigur, nu s-a câștigat funcția de primar al municipiului Focșani, nu s-au obținut majoritățile în CL Focșani și CJ Vrancea, însă victoria asupra lui Marian Oprișan are nu numai o valoare de simbol.
Însă ce vor face liberalii vrânceni cu acest scor de la scrutinul local? Urmează, imediat putem spune, alegerile parlamentare. În PSD Vrancea sunt zbateri interne, celelalte formațiuni politice din Vrancea sunt departe de PNL și PSD, iar tendința națională de vot politic, la parlamentare, este net în favoarea PNL. Pentru a putea trage o linie pozitivă la final de an electoral, PNL trebuie să obțină mai multe voturi decât PSD, în Vrancea, la alegerile parlamentare. Altfel, rezultatul de la locale și victoria asupra lui Oprișan vor rămâne la stadiul de episod politic.
Pe lângă unele dezamăgiri, în PNL Vrancea există, probabil, o stare de euforie post-electorală. La urma-urmei, liberalul Cătălin Toma a luat mai multe voturi decât Marian Oprișan într-o confruntare electorală directă. Așa rămâne în statistică, în istoria locală. Așadar, ai o victorie, ce faci cu ea? Cum fructifici, electoral, poziția actuală și tendința de vot? Ca în fiecare organizație politică (și nu numai), există nemulțumiri, probleme, tensiuni mocnite. Rezultatele de la alegerile locale nu le-au estompat, iar apropierea vertiginoasă a scrutinului parlamentar nu oferă timp de aplanare a tensiunilor. Buna organizare, implicarea tuturor membrilor și simpatizanților, dialogul intern, deschiderea și diplomația de care ar trebui să dea dovadă liderii, în primul rând, sunt ingrediente care pot asigura un succes electoral fără precedent pentru liberali la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Liberalii vrânceni ar trebui să învețe din erorile de abordare și de acțiune, din asperitățile interne și experiențele electorale de până acum.
Pentru a avea succesul așteptat, un rol important ar trebui acordat primarilor aleși pe 27 septembrie. PNL Vrancea are 28 de primari, cel mai mare număr de până acum. Primarii cunosc oamenii, campania la firul ierbii, problemele celor din comunitate, aspirațiile fiecărui alegător. Primarii PNL își doresc, în continuare, un guvern condus de liberali. În completare, primarii PSD știu că partidul lor nu va fi la guvernare în următorii 4 ani (cel puțin). Așa că liderii de la Focșani, cei care stabilesc strategia și candidații pentru Senat și Camera Deputaților ar trebui să-i implice pe primari în decizia politică, să îi asculte și să le ia în seamă propunerile. Un primar PNL i-ar putea aduce partidului, peste două luni, mai multe voturi decât pe 27 septembrie. Nu e nicio mare descoperire, toată lumea știe asta, însă politicienii nu țin mereu cont de acest lucru. Echilibru, atitudine, tact, curaj, recunoașterea greșelilor, gândire analitică, obiective comune. Nu e greu. Politica se face cu capul, nu cu inima, cu creierul, nu cu sentimente/ percepții/ senzații.
PS – Niște nume de posibili candidați PNL Vrancea pentru Senat și Camera Deputaților ar fi, așa, la o rapidă trecere în revistă (care ar întruni acceptul majorității peneliștilor vrânceni și, implicit, ar beneficia de implicarea aleșilor locali în campania electorală) – Ion Ștefan, Liviu Macovei, Ovidiu Burdușa, Ciprian Epure, Livia Marcu, Gheorghiță Berbece, Norocel Pompiliu Stroe, Liviu Bostan, Florin Nedelcu, Victor Dumitru … poate vreun om de afaceri apropiat liberalilor sau un profesionist din domeniul său de activitate. Sau, de ce nu, și un ”trimis” de la centru (precum, de exemplu, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului) ar putea ocupa un loc eligibil pe listele PNL Vrancea. Se găsesc formule de succes în fața PSD. Important e să se acționeze, cum spuneam, cu cap.