duminică, aprilie 21, 2024
AcasăStiri InterneANPC: carne de pui cu salmonella, din Polonia, Ungaria și România /...

ANPC: carne de pui cu salmonella, din Polonia, Ungaria și România / Clarificări privind ”puiul vopsit”

În urma discutiilor si a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public, în ultima săptămână, consider ca este oportun sa aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătura cu subiectul generic numit “puiul vopsit”, cred că toți consumatorii au inteles ca este vorba despre o expresie metaforică, menita să descrie constanta noastră preocupare legata de informarea completa, corecta și precisa a produselor in general si în cazul de fata a celor din carne de pui. În atribuțiile permanente ale instutiei noastre se află verificarea conformității produselor care se comercializează în magazine de specialitate, cu normele legale în vigoare. Noi încercăm, prin controalele intreprinse, sa evitam înșelarea consumatorilor prin afisarea pe etichetele produselor a unor informatii care nu corespund realitatii si nu de putine ori am depistat practice nelegale/comerciale incorecte/inselatoare. Folosirea in produse a unor aditivi alimentari, omologati de instituiile de specialitate nu este periculoasa pentru consumator. Aceia dintre producatori care decid sa ofere un produs premium, cum ar fi “puiul hrănit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb ,pentru a obtine produse superioare din punct de vedere vizual si calitativ. Monitorizam constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis sa inscrie pe etichete “hrănit cu porumb” doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb. Este natural ca in conditiile folosirii unei astfel de hrana, carnea si epiderma pasarilor sa aiba culoarea galbena.
Vă asigurăm că aceste verificări le facem de ani de zile, nu doar în ultima săptămână.
Al doilea subiect ce trebuie clarificat este legat de controalele intreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. În contextul eforturilor intensificate si sustinute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate, s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia si Ungaria, cât și din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpina înalt patogenă, dar si de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor. Încă o data, vrem sa va asiguram ca scopul acestor verificări constante si a acestor comunicări este doar pentru a asigura consumatorul roman de faptul ca ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este o institutie care nu doarme si care vegheaza constant la respectarea legii. Ne dorim o buna colaborare cu lanturile de supermarketuri si cu toate tipurile de magazine din România, pentru ca împreuna să putem oferi cele mai bune produse clientilor din tara noastră. În situatii critice, ca cele de mai sus expuse, este important sa luam de urgenta toate masurile necesare adică nu în 2-3 ore ci de îndată. Din discuțiile avute cu diverși producători români rezulta ca acestia acuza o presiune enorma exercitata de magazinele retail asupra prețului, de multe ori fiind nevoiți sa își vândă produsele în pierdere. Costurile mari ale igienizării si necesitatea de a le reflecta în prețul produsului este una din cauzele pentru care anumiti producători decid să renunțe la ele pentru a avea un preț mai mic.
Vă informăm, pe această cale, că noi nu vom permite astfel de practici ale producătorilor, iar mesajul pe care îl transmitem comerciantilor, indiferent ca este vorba de mari lanțuri de supermarketuri sau alte tipuri de magazine, este că trebuie să renunțe a mai urmări doar prețul produsului, de cele mai multe ori în detrimentul calității și conformității. (Paul Anghel, director general Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor)

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

ANPC: carne de pui cu salmonella, din Polonia, Ungaria și România / Clarificări privind ”puiul vopsit”

În urma discutiilor si a informațiilor contradictorii apărute în spațiul public, în ultima săptămână, consider ca este oportun sa aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media. În legătura cu subiectul generic numit “puiul vopsit”, cred că toți consumatorii au inteles ca este vorba despre o expresie metaforică, menita să descrie constanta noastră preocupare legata de informarea completa, corecta și precisa a produselor in general si în cazul de fata a celor din carne de pui. În atribuțiile permanente ale instutiei noastre se află verificarea conformității produselor care se comercializează în magazine de specialitate, cu normele legale în vigoare. Noi încercăm, prin controalele intreprinse, sa evitam înșelarea consumatorilor prin afisarea pe etichetele produselor a unor informatii care nu corespund realitatii si nu de putine ori am depistat practice nelegale/comerciale incorecte/inselatoare. Folosirea in produse a unor aditivi alimentari, omologati de instituiile de specialitate nu este periculoasa pentru consumator. Aceia dintre producatori care decid sa ofere un produs premium, cum ar fi “puiul hrănit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb ,pentru a obtine produse superioare din punct de vedere vizual si calitativ. Monitorizam constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis sa inscrie pe etichete “hrănit cu porumb” doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb. Este natural ca in conditiile folosirii unei astfel de hrana, carnea si epiderma pasarilor sa aiba culoarea galbena.
Vă asigurăm că aceste verificări le facem de ani de zile, nu doar în ultima săptămână.
Al doilea subiect ce trebuie clarificat este legat de controalele intreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. În contextul eforturilor intensificate si sustinute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate, s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia si Ungaria, cât și din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpina înalt patogenă, dar si de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor. Încă o data, vrem sa va asiguram ca scopul acestor verificări constante si a acestor comunicări este doar pentru a asigura consumatorul roman de faptul ca ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este o institutie care nu doarme si care vegheaza constant la respectarea legii. Ne dorim o buna colaborare cu lanturile de supermarketuri si cu toate tipurile de magazine din România, pentru ca împreuna să putem oferi cele mai bune produse clientilor din tara noastră. În situatii critice, ca cele de mai sus expuse, este important sa luam de urgenta toate masurile necesare adică nu în 2-3 ore ci de îndată. Din discuțiile avute cu diverși producători români rezulta ca acestia acuza o presiune enorma exercitata de magazinele retail asupra prețului, de multe ori fiind nevoiți sa își vândă produsele în pierdere. Costurile mari ale igienizării si necesitatea de a le reflecta în prețul produsului este una din cauzele pentru care anumiti producători decid să renunțe la ele pentru a avea un preț mai mic.
Vă informăm, pe această cale, că noi nu vom permite astfel de practici ale producătorilor, iar mesajul pe care îl transmitem comerciantilor, indiferent ca este vorba de mari lanțuri de supermarketuri sau alte tipuri de magazine, este că trebuie să renunțe a mai urmări doar prețul produsului, de cele mai multe ori în detrimentul calității și conformității. (Paul Anghel, director general Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor)
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu