AcasăAdministratieANI: Primarul din Vânători nu va mai avea voie să candideze trei...

ANI: Primarul din Vânători nu va mai avea voie să candideze trei ani de la încetarea mandatului

Agenția Națională de Integritate a transmis un punct de vedere după ce, potrivit deciziei de respingere a recursului privind anularea raportului de evaluare ANI (care îl găsise incompatibil), de către Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința inițială a rămas definitivă.

Magistrații l-au declarat incompatibil pe primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, prin decizie definitivă. Mai întâi, în octombrie 2021, Curtea de Apel Galați a respins contestația primarului Lupu la decizia de incompatibilitate emisă de Agenția Națională de Integritate. Apoi, în decembrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul primarului, menținând hotărârea CA Galați. ”În calitate de primar, a emis dispoziţia prin care soţia sa a fost transferată de la Primăria comunei Garoafa, la Primăria comunei Vânători, judeţul Vrancea. Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art.76 din Legea nr. 161/2003”, au susţinut inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. Art. 76 din Legea nr. 161/2003 spune că „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”.

Articolul 160 din Codul administrativ prevede că mandatul primarului încetează de drept, printre altele, și în caz de ”constatare și sancționare a unei stări de incompatibilitate”. Mai departe, Codul administrativ stipulează că ”În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.”

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu