luni, mai 27, 2024
AcasăActualitateANALIZĂ: Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei...

ANALIZĂ: Operațiunea de dezinformare „INFEKTION 2.0” și agenții săi în contextul invaziei ruse din Ucraina (Partea I)

Pe 31 martie, portalul de știri vestidinrusia.ro afiliat rețelei de propagandă pro-Kremlin a preluat un comunicat al Ministerului rus al Apărării despre descoperirea, chipurile, unei „rețele de laboratoare” americane care desfășoară „activitate militar-biologică secretă” în Ucraina, gestionate de companii care ar fi avut legătură cu Hunter Biden, fiul președintelui american. Totuși, subiectul principal al dezinformării a fost altul, și anume: „Ucraina a încercat să utilizeze drone pentru a răspândi viruși letali” – una din subtemele temei-fanion de propagandă a Kremlinului în contextul invaziei militare împotriva statului vecin.

Această linie de propagandă nu este o noutate. Sursele media de dezinformare, controlate de Kremlin, au distribuit-o în repetate rânduri începând cu anul 2015, exploatând sistematic tema laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident (în special Pentagon) „în vecinătatea Rusiei”. Astfel, narativul a fost lansat în paralel cu o altă temă-fanion a lui Putin despre „Ucraina nazistă”. Se pare că Rusia nu a făcut altceva decât să reactualizeze și să intensifice tot arsenalul de teme de propagandă pentru a implanta suficientă confuzie și îndoială pentru ca unii să înceapă să reinterpreteze sensul invaziei militare declanșate pe 24 februarie de Federația Rusă. Originea acestor mesaje este propaganda sovietică modelată de KGB în contextul Războiului Rece. Designerii dezinformării de la Kremlin nu trebuie să inoveze, ci doar să adapteze vechile tactici și narațiuni de intoxicare informațională. Metodologia este aceeași.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul-maior Igor Konașenkov, a anunțat că, în urma invaziei militare (denumită eufemistic de către propaganda rusă drept „operațiune militară specială”) „au fost descoperite faptele regimului de la Kiev de ascundere de urgență a urmelor programului biologic militar în curs de implementare din Ucraina, finanțat de Departamentul Apărării al SUA”. (…) Chiar dacă am admite, pur teoretic, că documentele publicate de Kremlin ar fi veridice, și nu doar contrafăcute pentru a amplifica și mai mult acest fals „scandal”, nu vom găsi niciun cuvânt care să ne indice o posibilă intenție a statului ucrainean de a crea arme biologice. Găsim, în schimb, date despre distrugerea unor agenți organici patogeni, o procedură logică și adecvată în contextul unor acțiuni militare care ar putea distruge acele laboratoare.

Am studiat cu atenție documentul, și nu am găsit niciun patogen periculos cum ar fi ciuma (produsă de bacteria Yersinia pestis) sau antraxul (produs de Bacillus anthracis), în schimb am identificat E. coli, difteria, dizenteria, stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus), salmonela, sau pneumonia (indusă de bacteria Klebsiella pneumoniae). Boli destul de neplăcute, dar departe de a putea fi folosite drept arme biologice. Chiar și laboratoarele de la noi din țară fac frecvent teste și analize pe astfel de patogeni, fiind mai mult o practică curentă, decât una excepțională. A se vedea și cu ce se ocupă și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” al Ministerului Apărării Naționale, pentru a vă convinge și singuri că activitățile de analiză și testare nu presupune crearea de „arme biologice”. Ori, dacă e să judecăm după logica lui Konașenkov sau Lavrov, centrele medicale care fac astfel de analize ar putea să fie catalogate și ele drept „laboratoare cu arme biologice”.

Analiza integrală o puteți citi pe PressHUB. Articolul este semnat de Nicolae Țîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române și specialist în combaterea războiului informațional și dezinformării digitale.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu