Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, fraudată de un fermier și un medic veterinar din Vrancea

0
678

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 57.067 lei (prima tranșă). În același context, în cursul lunii iunie 2014, inculpata l-ar fi determinat pe medicul veterinar M. M. să întocmească în fals mai multe înscrisuri prin care a atestat în mod nereal faptul că inculpata ar deține 80 de capete porcine de o anumită vârstă și greutate, deși realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niște crotalii folosite cu un an în urmă. Ulterior, în urma vizitei în teren a comisiei din cadrul A.P.D.R.P Vrancea, după depunerea documentelor în vederea obținerii celei de-a doua tranșe de bani, s-a constatat faptul că exploatația economică nu îndeplinea condițiile impuse prin contract, prin urmare dosarul cererii de plată a fost respins. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu 47.306 lei, inculpata achitând suma de 10.031 lei din prejudiciu. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două autoturisme ce aparțin inculpatei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Anterior, la data de 11 decembrie 2019, M. M. a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției. În prezența avocatului ales, M. M. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și fals intelectual în formă continuată.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe M. M. împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vrancea. (DNA Galați)