21 ianuarie, Ziua Mondială a Îmbrățisărilor

0
211

Pe 21 ianuarie celebrăm Ziua Mondială a Îmbrățisărilor, inițiată în anul 1986 de către un pastor american. Sărbătoarea a devenit în scurt timp foarte populară, la nivel mondial. Psihologii susțin că această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că începutul anului reprezintă o perioadă întunecată pentru multe persoane, până când reușesc să se adapteze vieții cotidiene, după vacanța și sărbătorile de iarnă. De asemenea, ziua a fost aleasă special pentru a încuraja oamenii să își arate sentimentele în public, fără rușine.

Îmbrățișările exprimă siguranță, afecțiune și confort sufletesc, iar oamenii au nevoie de o acțiune care să îi facă să exprime aceste sentimente. Specialiștii spun că avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește. În urmă cu un deceniu, a fost instaurată și o altă campanie ce are legătură cu îmbrățișările. Un australian a creat campania “Îmbrățișări gratuite”, o campanie care să ajute oamenii să aibă un trup și o minte sănătoasă.

Potrivit unui studiu de specialitate, o îmbrățișare de doar 10 secunde poate acționa ca un bun tonic ce crește nivelul oxytocinei, hormonul răspunzător cu starea de bine. De asemenea, îmbrățișarea scade nivelul cortizolului, hormonul stresului. O îmbrățișare poate ameliora depresia, poate reduce tensiunea arterială și poate reduce stresul. O îmbrățișare afectuoasă ne încurajează să gândim pozitiv, ne oferă încredere și speranță și ne face mai veseli și mai încrezători. Copiii care sunt ținuți în brațe plâng mai puțin și devin mai liniștiți, deoarece se simt în siguranță. Îmbrățișările întăresc sistemul imunitar, tocmai din acest motiv sunt considerate un medicament natural universal. Îmbrățișarea este contactul uman esențial pentru o dezvoltare sănătoasă socială, psihică și fizică. Îmbrățișările relaxează mușchii și alungă durerile din organism, asigură o mai bună calitate a somnului, reglează sistemului hormonal, crește respectul de sine, reglează tensiunea sângelui în vase.