1 Septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale

0
85
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vrancea sărbătoreşte, pe 1 septembrie, un moment istoric deosebit care marchează Ziua Jandarmeriei Rurale – prin decretul semnat la 1 septembrie 1893, Regele Carol I a statuat înfiinţarea acestei instituţii. Astfel că, în data de 01.09.2016, la împlinirea a 123 ani de la promulgarea legii care înfiinţa Jandarmeria Rurală, jandarmii vrânceni  vor organiza şi desfăşura o activitate de informare a publicului cuprivire la ce a însemnat Jandarmeria Rurală. Evenimentul va avea loc în faţa Casei de Cultură din Focşani, între orele 10.00 – 12.00, în cadrul căruia vor fi prezentate o parte din materialele şi mijloacele din dotarea jandarmilor.
jandarmeria 1La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a ”veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării. În toate comunele se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.
jandarmeriaPână în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României – ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.
Potrivit informaţiilor obţinute în urma studierii arhivei, momentul de apogeu al jandarmeriei rurale în judeţul Vrancea a fost atins în anul 1938, când în subordinea legiunii de Jandarmi Putna se aflau un număr de 6 secţii şi nu mai putin de 62 de posturi de jandarmi, la nivelul fiecărei comune.
Compartimentul Comunicare, Relații Publice și cu Publicul din cadrul IJJ Vrancea