România și Vrancea, creșteri la producția de vinuri

0
Conform unor studii internaționale independente, afacerile din sectorul producţiei viticole din România ar putea depăşi, în 2016, nivelul de 723 de milioane de lei, peste valoarea din anul anterior, de 680 de milioane de lei. Astfel, ţara noastră ar urma să se claseze pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vinuri. În acelaşi timp, tot în acest an, producţia de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial. Cei mai mulţi producători se găsesc în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Constanţa (11) şi Buzău (10). În general, atât în 2015 cât și în 2016, cele mai importante zone producătoare sunt: Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj.
La capitolul viticol, România se află, în prezent, pe locul 13 pe plan mondial, topul fiind condus de italieni, cu un volum al producţiei de vin de 48,8 milioane hectolitri în 2016, în scădere cu 2% de la 50 de milioane de hectolitri în 2015, urmaţi de francezi, cu 41,9 milioane de hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane de hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane de hectolitri (+2%) şi australieni, cu 12,5 milioane de hectolitri (+5%). Producţia globală de vin a scăzut, anul acesta, cu 5% faţă de anul trecut, de la 274,4 milioane de hectolitri la 259,5 milioane de hectolitri, conform datelor preliminarii prezentate de către directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Jean-Marie Aurand.