Campania electorală s-a încheiat oficial în această dimineață la ora 7, fiind deci interzisă continuarea propagandei electorale. Potrivit Deciziei Biroului Electoral pentru alegerea Președintelui României, prin continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se înțelege:
• afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip care se referă la alegeri.
• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.
• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
Menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet și pe platforme online de socializare și care rămâne afișat pe respectivele pagini sau aplicații, fără a fi promovat, NU constituie acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale. Precizez, de asemenea, că este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot. Totodată, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală în intervalul cuprins între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării.
Pe timpul campaniei electorale, nu au fost înregistrate incidente deosebite, efectivele MAI fiind mobilizate pentru a asigura climatul normal de siguranță publică și pentru a cerceta sesizările cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale. Astfel, au fost înregistrate 12 sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral: 4 s-au confirmat, 7 nu s-au confirmat, iar o sesizare nu a fost de competența MAI și a fost transmisă spre soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă Vrancea. Polițiștii vrânceni au aplicat 3 avertismente și o amendă pentru săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral, în majoritatea cazurilor fiind vorba de nerespectarea cadrului normativ referitor la afișajul electoral.
Pe parcursul acestei zile, efectivele MAI vor fi implicate în misiuni de asigurare a securității buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile vot. Reamintim că angajații MAI nu intră în contact cu materialele electorale, doar asigură protecția transportului acestor materiale, care sunt transportate cu vehicule care nu aparțin MAI. Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și membrii birourilor se vor prezenta astăzi la secțiile de vot pentru luarea măsurilor necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. De asemenea, vor fixa posturile de pază în jurul secțiilor de vot, care vor rămâne sub protecția efectivelor MAI pe parcursul nopții, urmând să fie predate președinților birourilor electorale, mâine dimineață, cu sigiliile intacte.
În misiunile de astăzi și mâine, la nivelul județului Vrancea, vor fi angrenați peste 1000 de polițiști, jandarmi și lucrători de la alte structuri, principalele misiuni fiind menținerea siguranței publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale. Toate misiunile structurilor MAI legate de alegeri sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Județean de Conducere Integrată.
Reamintim că, pentru exercitarea dreptului la vot, este necesară prezentarea unui document de identitate aflat în termen de valabilitate. Astfel, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor ca astăzi până la ora 16.00 și mâine, în ziua votului, între orele 07.00 și 21.00, să asigure program de lucru cu publicul, și să soluționeze, cu celeritate, cererile pentru eliberarea actelor de identitate. Pentru a verifica programul exact al serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau de reședință, vă recomandăm să consultați paginile de internet ale acestora. (sursa: IPJ Vrancea)