Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban, a anunțat că șefii din structurile CFR își vor reduce indemnizațiile cu 10%. Măsura este lăudată de ministru, deși procentul nu este unul semnificativ. ”În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu directorii generali ai CFR Infrastructură și CFR Călători, aceștia, alături de directorii financiari ai celor două companii, își vor reduce indemnizațiile cu 10%. Totodată, și directorii generali și financiari ai filialelor CFR Infrastructură (Informatică Feroviară, Electrificare CFR și Tipografică Feroviară) își vor reduce indemnizațiile cu 10%. Tot cu 10%, își vor reduce indemnizațiile și directorul general și financiar de la SCRL Brașov – filială a CFR Călători.”, a declarat Ciprian Șerban.
În același timp, cei mai mulți dintre salariați vor avea de suportat o scădere mai mare, circa 20%. Se va reduce programul și se promite că se va face o reorganizare care va duce la economii. ”La CFR Infrastructură, în plus față de reducerea indemnizațiilor, s-a luat o decizie curajoasă: programul de lucru va fi redus la 4 zile pe săptămână pentru un număr restrâns de angajați, fără a fi afectată siguranța circulației. Economia estimată prin această măsură este de aproximativ 3,25 milioane de lei lunar. Este în curs de implementare un sistem clar de reorganizare, optimizare și funcționare a subunităților din țară. Cu această măsură, CFR Infrastructură estimează că va economisi aproape 57 milioane de lei pe an. În plus, se va renunța la materialul rulant tehnologic învechit care poate fi casat și valorificat, ceea ce ar putea aduce înapoi, în bugetul companiei, aproximativ 8,7 milioane de lei până la sfârșitul anului. În paralel cu acestea, CFR Infrastructură continuă transformarea căii ferate prin proiecte strategice moderne, finanțate din fonduri europene nerambursabile. La CFR Călători reducem cheltuielile nejustificate și utilizăm mai bine banii publici, printr-o serie de măsuri care generează economii totale estimate până la finalul anului de peste 130 milioane lei. Iată cum ajungem la această sumă:
• Suspendarea unor trenuri neperformante: 40 milioane lei;
• Neacordarea orelor suplimentare și festive: 47 milioane lei;
• Demersuri către ARF pentru redimensionarea volumului de activitate și creșterea valorii unitare: 40 milioane lei;
• Reducerea indemnizațiilor conducerii: 0,3 milioane lei;
• Sistarea cumulului pensie – salariu: 1,5 milioane lei.
Totodată, am pornit un amplu proces de actualizare a indicatorilor de performanță de la companiile din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.”, susține ministrul Transporturilor.