– Surprinzător și nu prea rezultatul primului tur al scrutinului prezidențial de duminică, 4 mai. În general, este reflectată tendința de vot estimată dinainte, în ciuda avalanșei de sondaje contradictorii. Poate că nu se așteptau mulți ca George Simion să obțină un procent atât de mare, însă rezultatul este exact în continuarea mesajelor/ campaniei online și a votului din 24 noiembrie 2024.
– George Simion a ”jucat-o” și în ziua alegerilor. Călin Georgescu a venit de mână cu Simion la urne, pentru ca nu cumva vreun fan rătăcit să încurce votul. Să vedem ce mișcări vor face Simion și Georgescu pentru turul al doilea. E altceva, calculele actuale pot fi infirmate peste două săptămâni. Sau nu, mai ales că voturile obținute de Simion acum sunt peste suma voturilor luate de Georgescu și Simion în 24 noiembrie 2024.
– Și în această campanie electorală s-a observat o adâncire a faliilor din societatea românească. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai acceptă alte opinii, nu mai știu să asculte și să înțeleagă. Cei tupeiști și cu gura mare susțin că numai ei au dreptate, pentru ei nu contează adevărul, realitatea, calitatea sau bunul simț. Poate cei tăcuți, liniștiți și cu bun simț se vor trezi până nu va fi prea târziu. Sunt multe milioane de români care nu s-au prezentat la vot în primul tur al prezidențialelor.
– În campania electorală, s-au aruncat vorbe grele și s-au adus o serie de acuzații între candidații de pe aceeași linie politică (în general de dreapta și centru dreapta, pro-europeni). Cel mai mult s-au atacat între ei Crin Antonescu, Elena Lasconi și Nicușor Dan, cu tunurile puse mai abitir pe primarul general al Capitalei. Mai sunt căi de comunicare și de colaborare/ sprijin în turul al doilea între cei 3 candidați? Din ce se vede în primele ore după anunțarea rezultatelor, balanța înclină spre negativ. Poate așa, de ”ochii soacrei”, să apară declarații politice pozitive.
– Politicienii declarați pro-europeni nu au înțeles că trebuie să facă alt tip de politică, că e nevoie clară de o schimbare în managementul politic, în administrarea țării, în tot ceea ce au obligația să facă în fruntea partidelor și a instituțiilor statului. Se pare că doar doi dintre politicienii de vârf au înțeles situația și au acționat în consecință, cât s-a putut, în ultimele luni: Ilie Bolojan și Nicușor Dan. Puțin, mult prea puțin…