AcasăStiri InterneIlie Bolojan: 35% din lucrările finanțate prin Programul ”Anghel Saligny” continuă în...

Ilie Bolojan: 35% din lucrările finanțate prin Programul ”Anghel Saligny” continuă în acest an / Nu mai sunt bani în buget pentru toate investițiile contractate

Statul român a cheltuit mult mai mult decât a produs, știe toată lumea. S-a ajuns la fundul sacului bugetar și multe cheltuieli și investiții trebuie diminuate și amânate pentru anii următori. Pe listă se află și investițiile derulate cu fonduri din Programul Național „Anghel Saligny”. S-au semnat multe proiecte fără să fie sigură posibilitatea de finanțare, iar în prima jumătate a anului curent s-au cheltuit, deja, aproape toți banii prevăzuți pentru 2025. ”Există un număr important de investiţii începute pe bugetul naţional. Aceste investiţii au avut anul acesta o sumă alocată. Această sumă este aproape în totalitate consumată. Cum noi în primele şase luni am cheltuit mai mult decât ne-am angajat şi am încasat mai puţin bani decât am gândit că vom încasa, nu avem de unde să mai alocăm sume suplimentare importante pentru a dubla practic alocările care au fost consumate în primele 6-7 luni. În această situaţie, făcând o analiză a ceea ce putem face în perioada următoare, am procedat atât conform prevederilor legale care spune că atunci când nu mai e sursă de finanţare, notifici autorităţile şi constructorii pentru ca să-şi poată pune lucrările în siguranţă, să nu se degradeze ceea ce s-a făcut. Şi în acelaşi timp, făcând o analiză de capacitate de a mai, totuşi, găsi nişte finanţări din interiorul Ministerului Dezvoltării prin care se derulează aceste proiecte, să putem continua proiectele care sunt într-un stadiu avansat de execuţie ”, a declarat premierul Ilie Bolojan, într-o emisiune la B1TV.

Șeful Guvernului a anunțat că un procent de 35 la sută din proiectele cu finanţare din Programul Naţional ”Anghel Saligny” ar urma să continue în acest an. ”La propunerea Ministerului Dezvoltării, s-a luat această decizie ca proiectele pe drumuri care sunt într-o proporţie de 80% deja realizate să fie continuate ca să putem finaliza ceva în acest an, iar la componenta de apă, canalizare şi gaz, cele care sunt într-o fază de peste 40%. Dacă ar fi să intersectăm aceste proiecte, ar însemna că 35% din proiectele pe Anghel Saligny ar urma să continue. Deci am procedat atât legal pentru că nu mai erau finanţări, dar şi făcând o prioritizare care se bazează pe graficul de realizare. Cu cât am realizat mai mult, cu atât le putem termina, le continuăm pe acelea”, a precizat Ilie Bolojan.

O astfel de prioritizare a investițiilor se va realiza și anul viitor, indiferent de cine se va afla la guvernare, tot din cauza fondurilor insuficiente pentru toate proiectele semnate. Poate în 2027-2028, se vor putea relua toate investițiile contractate prin ”Anghel Saligny”. În această perioadă vor avea prioritate proiectele cu fonduri europene, pentru a nu pierde banii europeni. ”Ce vom face? Indiferent ce este în guvernare, nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele care deci au fost contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eşalonare. Şi atunci, în a doua jumătate a anului, vom prioritiza aceste proiecte şi până la final vom lua câteva decizii guvernamentale şi în coaliţie. Care vor fi criteriile de prioritizare, funcţie de domeniul în care sunt aceste proiecte, unele sunt pe drumuri, unele pe apa, altele pe canalizare, unele de pe gaz, funcţie de stadiul acestor lucrări, dacă sunt mai avansate, dacă sunt mai reduse, funcţii posibile de cofinanţare pe care o poate acorda o autoritate locală sau de alte mecanisme financiare care ţin însă de lucruri care nu ne afectează în continuare deficitul. Orice variante prin care afectăm deficitul nu sunt sustenabile. Şi atunci consider că am procedat corect atât din punct de vedere al prevedelor legale, dar şi din punct de vedere al capacităţii de a asigura cel puţin o parte din finanţare pentru ca ele să continue. De anul viitor vor fi eşalonate aceste proiecte care sunt începute. Dar cu siguranţă nu cu o sumă foarte mare anul viitor, pentru că aşa cum ştiţi este anul în care e nevoie să închidem finanţările pe fonduri europene din PNRR. Şi aceste finanţări intră o parte din ele tot la deficit. Prin urmare, trebuie să le închidem pe acestea după ce se închide anul viitor. 2027-2028 sunt ani în care se poate creşte din nou bugetul pe aceste proiecte de tip Angel Saligny. Pentru că şi eu am fost ales local, ştiu ce înseamnă importanţa proiectelor care ajung în comunităţile noastre, pentru că înseamna un drum asfaltat, înseamnu poate o reţea de canalizare sau de apă în care beneficiază oamenii. Dar asta este situaţia şi indiferent cine este în guvernare, nu poţi să faci mult mai mult pentru că la final ai sumele pe care le poţi aloca, ai constrângere care sunt date de realităţile economice în care am ajuns şi ai nişte nevoi care sunt mult mai mari decât aceste posibilităţi şi decât constrângaile pe care le avem. Şi atunci am încercat să luăm decizie raţională”, a explicat premierul Ilie Bolojan.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!
Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu