Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 31 martie – 30 iunie 2025 Campania naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități din domeniile: construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții. Obiectivul principal ale campaniei de control s-a axat pe identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și determinarea acestora să încheie contracte individuale de muncă în vederea diminuării consecințelor sociale și economice negative ce derivă din eludarea prevederilor legale incidente în vigoare precum și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.
Un alt obiectiv esențial al acestei campanii naționale de control l-a reprezentat creșterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Totodată a fost verificat modul de respectare a salariului minim specific în acest domeniu. Inspectorii de muncă din cadrul serviciul control relații de muncă și muncă nedeclarată angrenați în desfășurarea acestei campanii au efectuat 41 de acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 77 neconformități față de prevederile legale pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare. Inspectorii de muncă au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 128.000 lei. Totodată au fost identificate șase persoane care prestau muncă nedeclarată, pentru care s-a dispus angajatorilor măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă și plata contributiilor ce derivă din executarea acestuia. Angajatorii respectivi au fost sancționați contravențional cu suma de 100.000 lei. Totodată, au fost sanctionați și lucrătorii care au acceptat să presteze munca fără încheierea unui contract individual de muncă
Dintre neconformităţile constatate remarcăm următoarele: primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioara începerii activității; nepăstrarea la locul de muncă organizat a copiilor contractelor de muncă, neevidentierea, în mod real, în foile colective de prezență, a tuturor orelor de muncă prestate de către salariați și necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite sau cu spor la salariu. Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare urmând ca în perioada următoare inspectorii de muncă să verifice modul de realizare a măsurilor dispuse. Reamintim angajatorilor obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru și de a supune controlului inspectorilor de muncă aceste documente.
În timpul controalelor desfășurate în domeniul securității și sănătății în muncă, s-a urmărit modul de realizare a măsurilor tehnice și organizatorice menţionate în planul de prevenire şi protecţie asumat de angajator. În cadrul acţiunilor întreprinse au fost vizitate mai multe şantiere, fiind controlați 30 de angajatori care își desfășurau activitatea cu 499 de salariaţi. Au fost constatate un număr de 25 neconformități, pentru care inspectorii de muncă din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au aplicat 25 sancţiuni contravenţionale (17 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 31500 lei), și au fost oprite din funcțiune două echipamente de muncă-schele metalice. Sancţiunile aplicate au la bază urmatoarele deficienţe constatate:
– Schela metalică folosită de lucrători nu era conformă;
– Angajatorul nu a asigurat lucrătorilor echipament individual de protecție;
– Angajatorul nu a întocmit decizii de numire a lucrătorilor desemnați cu montarea, demontarea, efectuarea modificărilor și întreținerii schelelor;
– În fișele de aptitudine eliberate de medicul de medicina muncii nu era menționat, pentru toți lucrătorii care lucrează la înălțime sau conduc mașina unității, dacă sunt apți pentru aceste activități.
Pentru remedierea neconformităţilor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene stricte de intrare în legalitate. (ITM Vrancea)