AcasăActualitateCele mai multe medii la Evaluarea Națională, în Vrancea: aproape 500 între...

Cele mai multe medii la Evaluarea Națională, în Vrancea: aproape 500 între 8,00 și 8,99 / Sfaturi pentru elevi și părinți privind completarea fișelor de admitere la liceu

Situație statistică a rezultatelor obținute de absolvenții clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Națională în județul Vrancea, sesiunea 2025: din numărul total de 2551 elevi care au susținut examenul de evaluare națională 2025, 375 au obținut medii între 7 și 7.99, 498 au obținut medii între 8 și 8.99, iar 274 au obținut medii între 9 și 9.99. În județ, sunt 6 licee și colegii cu filieră teoretică și 12 licee și colegii cu filieră tehnologică. La acestea, se adaugă două licee vocaționale, Liceul de Artă și Colegiul Național Pedagogic, care includ și clase cu filieră teoretică, precum și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, care oferă învățământ profesional. Profilurile vocaționale din cadrul liceelor vocaționale sunt excluse de la admiterea computerizată.

Recomandările privind opțiunile pentru admitere în clasa a IX-a sunt următoarele:
1. Diversificarea opțiunilor pe fișa de admitere
Se recomandă completarea a cel puțin 30–40 de opțiuni pentru a evita repartizarea la o specializare nedorită.Elevii cu medii între 7–8 trebuie să evite completarea fișei de opțiuni doar cu licee teoretice, deoarece riscul de nerepartizare este mare.

2. Orientarea în funcție de rezultate și profiluri
Medii 9–10:
– Recomandare: licee teoretice, profil real (mate-info, științele naturii) sau uman (filologie, științe sociale), licee tehnologice cu specializări căutate pe piața muncii.
– Alegerea opțiunilor în ordinea descrescătoare a preferințelor, dar realistă, în funcție de ierarhia din anii anteriori și de poziția candidatului în ierarhia județeană.
Medii 8–9:
– Licee teoretice, dar și tehnice cu profiluri moderne (economic, informatică aplicată,etc.);
– Includerea liceelor tehnologice de succes ca opțiuni în dezvoltarea profesională
Medii 7–8:
– Licee tehnologice cu profiluri atractive (servicii, turism, industrie alimentară,etc.);
– Orientarea către învățământul profesional de 3 ani și învățământul dual, care oferă calificări și oportunități de angajare
Medii sub 7:
– Recomandare pentru învățământul profesional și dual, mai ales acolo unde există parteneriate cu agenți economici locali (burse, stagii plătite, angajare directă).
3. Valorizarea învățământului profesional și dual
Învățământul profesional și dual trebuie promovat ca o opțiune de viitor, nu ca o alegere de compromis;
Avantaje: calificare rapidă, posibilitate de angajare imediată, burse de la agenții economici.
Dorim alegeri inspirate tuturor elevilor, cu beneficii în carieră și în dezvoltarea personală! (ISJ Vrancea)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!
Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu