AcasăActualitateNicușor Dan: Administrația Prezidențială își va reduce bugetul cu 20% / Ce...

Nicușor Dan: Administrația Prezidențială își va reduce bugetul cu 20% / Ce mai spune președintele

Președintele României, Nicușor Dan, a susținut astăzi o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Președintele s-a referit la mai multe subiecte, legate de măsurile de ordin fiscal, de pachetele următoare de măsuri pregătite de Guvern, de situația politică din țară, de relațiile externe, de justiție, de serviciile de informații și altele. De asemenea, Nicușor Dan a vorbit despre donațiile primite în pre-campanie și în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai a.c.

Iată o parte din declarațiile președintelui Nicușor Dan:

  • Pe măsurile fiscale, câteva chestiuni. Vreau să transmit românilor că e o chestiune provizorie, România are potențial economic, dacă nu facem greșeli la finalul lui 2026 vom intra în OCDE. România va fi interesantă pentru investitori străini. Economia are potențial de dezvoltare după ce trecem peste această perioadă scurtă de redresare. Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Când va veni rectificarea bugetară, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu, pentru a participa la acest efort colectiv.
  • De ce nu s-a început că măsuri de corecție a privilegiilor? Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare. Pe chestiunea TVA, angajamentul Guvernului în momentul în care a fost învestit a fost că TVA nu va crește. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA era nevoie de un set de măsuri cu Comisia, cu agențiile de rating și această măsură putea să nu fie luată.
  • O chestiune importantă, pentru că vom vorbi în setul doi de măsuri de pensiile speciale ale magistraților. A fost o greșeală uriașă a politicului când pensia a ajuns să fie mai mare ca salariul. Stimulezi oamenii să iasă din sistem. A două greșeală a clasei politice au fost mesaje heirupiste care au făcut ca din zona de magistrați foarte mulți să iasă la pensie. În felul ăsta, prin pierderea unor profesioniști calitatea actului de justiție a scăzut. Mesajul foarte ferm în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu. Această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare nu trebuie să se precipite să iasă din sistem.
  • În ce privește politica externă: 18 iulie, vinerea aceasta, vom face o vizită oficială în Germania unde voi avea întâlniri cu președintele, cancelarul și oameni de afaceri. 25-26 iulie vizită oficială în Austria, unde mă voi întâlni cu președintele și cancelarul. 29 iulie – momentul în care România trebuie să transmită Comisiei schița de proiecte pe care dorește să le finanțeze din Programul de înarmare SAFE al Europei. Este foarte important ca dimensiunea economică din relațiile externe să fie dezvoltată. Componenta economică din relațiile externe este extrem extrem de slabă.
  • Nu sunt mulțumit nici de DNA nici de Parchetul General. Nu există un management care să facă o ierarhie a activității parchetului pe tipuri de infracțiuni și alocare de resurse corespunzătoare. Fiecare mai are mandat 6-7 luni, nu e util să forțăm, însă, în momentul în care va fi discuția despre noii șefi ai parchetelor, analiza va fi foarte serioasă. Am început să am discuții despre zona din Justiție cu oameni din justiție.
  • Voi participa mult mai puțin la discuțiile cu Guvernul pe reforme. Magistratura nu e o meserie ca oricare alta. Din acest război contra magistraților am avut foarte mulți oameni care au ieșit din sistem. Dacă vorbim strict de pachetul doi, mă interesează foarte tare cum se va termina discuția pe pensiile speciale. Suntem în politică și încercăm fiecare dintre noi să contribuim la realizarea interesului național așa cum îl vede fiecare. Și coaliția, ei guvernul, și eu trebuie să scoatem România din acest moment dificil. Nu e vorba doar de CCR, e vorba și de calitatea legii. Dacă tu ai spus total nejustificat acum 10 ani – judecătorul are pensie mai mare ca salariul și după spui că nu, e mai mică, din păcate această prevedere s-ar putea să fie neconstituțională. E bine ca atunci când legiferezi să te gândești și la 20 de ani înainte.
  • Să ne uităm la sporuri. Nu se putea face o analiză pe toate aceste 200 de sporuri în 30 de zile. România are nevoie de o lege a salarizării unitare, în care să avem o abordare foarte nuanțată, și să dispară sporurile. Ce sunt actualmente sporuri justificare să fie incluse în legea salarizării și să nu ne mai atingem de legea asta ani de zile. Într-un an am putea avea un set de măsuri echilibrate asupra impozitării.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Krystea Norocel Krysty pe Ape tulburi în Primăria Focșani
Serban Laurentiu Margelus pe Whiskey cu preţ redus vândut de fisc
Camelia Hristea pe Oprea, demisia!
Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu