Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea are bucuria de a anunța organizarea evenimentului „ZILELE EXPLORĂRII CULTURALE. Spații. Tărâmuri. Idei”, o manifestare dedicată publicului pasionat de cultură, geografie și călătorie, desfășurată în perioada 27 Mai – 6 Iunie 2025, putând fi vizitată în intervalul orar 9.00 – 19.00, la Muzeul Viei și Vinului din Focșani (Str. Cuza Vodă, Nr. 8). Evenimentul propune o incursiune inedită între nostalgie, curiozitate și joc, aducând în prim-plan expoziții tematice, comunicări științifice și activități interactive. Deschiderea oficială va avea loc: Marți, 27 Mai, ora 10:00, în foaierul Muzeului Viei și Vinului din Focșani. În debutul programului, de la ora 11:00, se va desfășura în sala de proiecții a muzeului Sesiunea de comunicări științifice cu tema „Orașul Focșani în documente cartografice”, moderată de Dl. Prof. Răzvan Săcrieru, Președinte al Societății de Geografie din România – Filiala Vrancea, la care vor susține comunicări cercetători de seamă: prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan – Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, prof. dr. Dan Dumitru Iacob – cercetător științific Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu – Academia Română., prof. dr. Răzvan Săcrieru – Președinte Societatea de Geografie, Filiala Vrancea, conf. univ. dr. Ionuț Cristea, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, ing. Vali Dima – ValidSoftware Focșani, muzeograf Ionuț Iliescu – Șef Secția Arheologie și Istorie Medievală din cadrul Muzeului Vrancei.
Expoziția este una extrem de complexă și cuprinde atât hărți și planuri reprezentative pentru Focșani și ținutul Putnei, care fac parte din colecțiile Muzeului Vrancei, ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, dar și ale unor colecționari, profesori de istorie și geografie, cât și cărți, atlase, albume și diferite obiecte de călătorie. Vă promitem o EXPOZIȚIE INEDITĂ, dedicată HĂRȚILOR, GEOGRAFIEI LITERARE și CĂLĂTORIILOR, în spațiu și timp. Prezentarea obiectelor noastre nu se încadrează unor rigori în sensul clasic, ci este mai degrabă o lume adunată într-un pod vechi. Nu veți găsi tăblițe pretențioase ori artefacte cu statut de relicvă. În schimb, veți păși într-un spațiu care aduce mai degrabă cu podul unei case vechi, locuite de mai multe generații ale aceleiași familii. Acel pod în care s-au adunat, de-a lungul deceniilor, valize de carton, busole ruginite, lămpi cu urme de fum, lunete scrijelite, pipe, pocaluri aurite, cărți cu margini galbene și povești uitate.
Această expoziție este dedicată tuturor celor care mai cred în farmecul hărților vechi, al jurnalelor de călătorie, al valizei gata să fie închise în grabă pentru o plecare spontană. Nu trebuie să fii expert în istorie sau muzeografie – e suficient să ai poftă de călătorie, în orice sens vrei tu: prin timp, prin locuri sau tărâmuri nemaiîntâlnite. Veți găsi aici tot soiul de lucruri, de la obiecte de colecție până la lucrușoare simple, familiare, modeste, alăturate cu intenția de a spune o poveste, de a crea o atmosferă care amintește de primele romane de aventuri, de bătrânii lupi de mare, de peronul unei gări din copilărie, de „plec undeva, dar nu știu unde”. Este o expoziție despre “a-ți aminti”, cât și despre visul de a călători și bucuria de a descoperi. Nu este doar pentru cunoscători, este pentru oricine a scotocit măcar o dată într-un sertar și a descoperit ceva care i-a aprins imaginația. Această expoziție este pentru toți cei care atunci când erau copii, scotoceau prin dulapurile bunicilor, nu ca să facă dezordine, ci ca să descopere comori. Așa funcționează și expoziția Bibliotecii Județene Vrancea: ca o “scotocire” metaforică – un spațiu unde poți “cotrobăi” cu ochii, cu amintirile sau cu imaginația.
Expoziția Bibliotecii Județene Vrancea este dedicată tuturor celor care n-au uitat ce înseamnă să descoperi ceva, chiar și în cel mai neașteptat loc. Cât despre cei care vor să exploreze mai mult decât un sertar imaginar, prezentarea noastră cuprinde:
– hărți vechi, atlase și ghiduri vechi de călătorie;
– literatură de aventură, explorare și călătorie;
– exemplare de cărți rare din colecția Secției de Carte Veche a Bibliotecii Județene;
– busole, lunete, kit-uri de călătorie, instrumente de navigație;
– obiecte legate de călătoriile feroviare;
– instrumente dedicate călătoriilor virtuale – stereoscop din anii ’60 și ochelari VR de ultimă generație;
– sesiuni de comunicări științifice susținute de muzeografi, istorici și profesori universitari;
– conferințe pe tema călătoriei;
– ateliere cu activități dedicate celor mici.
Intrarea este liberă, dar curiozitatea e obligatorie!
27 mai – 06 iunie 2025 / Program: Luni – Vineri: orele 09.00- 19.00; Sâmbătă și Duminică: orele 16.00-20.00. (sursa: Biblioteca Județeană Vrancea)