Obiectivele prioritare pentru instituția noastră rămân dispunerea măsurilor care se impun pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot afecta siguranța cetățenilor și gestionarea cu eficiență a solicitărilor de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate. Astfel, în contextul minivacanței de 1 Mai, la nivelul județului Vrancea, zilnic, peste 100 de pompieri și paramedici SMURD sunt pregătiți să intervină, pentru acordarea primului ajutorului calificat, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere. De asemenea, inspectorii de prevenire au desfășurat, în această perioadă, acţiuni de control și diseminare a informațiilor cu caracter preventiv, la obiectivele de turism și alimentație publică, în scopul identificării și înlăturării cauzelor potențiale de incendiu și a altor nereguli specifice.
Având în vedere faptul că, de cele mai multe ori, de 1 Mai, populația alege să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar, în special în pădurile din apropierea localităților, în scopul prevenirii unor situaţii de urgență recomandăm respectarea următoarelor măsuri preventive:
- interzicerea fumatului, aprinderii focurilor precum şi instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în pădure în afara locurilor special amenajate;
- respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic;
- amplasarea grătarelor se va face la o distanţă de cel puţin 10 m faţă de clădiri şi materiale combustibile;
- înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale care se pot aprinde uşor;
- nu aruncaţi resturile de chibrituri şi ţigări aprinse în pădure;
- nu părăsiţi niciodată focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;
- păstraţi la dumneavoastră tot timpul o rezervă de apă;
- asigurați supravegherea copiilor pentru a se evita folosirea de către aceştia a mijloacelor de aprindere.
Turiştii care vor petrece această perioadă în zone de agrement sunt rugaţi să respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor:
- solicitaţi la cazarea în hotel sau pensiune, informaţii referitoare la măsurile de prevenire a incendiilor și la modul de comportare în caz de incendiu;
- studiați planul de evacuare afișat pe ușa camerei sau pe coridoare;
- identificați cele mai apropiate ieșiri de urgență și stingătoare;
- nu folosiți reșouri, radiatoare sau alte aparate electrice aduse de acasă.
- nu acoperiți sau blocați detectoarele de fum;
- nu fumați în cameră dacă acest lucru este interzis; folosiți doar spațiile special amenajate.
- nu folosiți foc deschis în cameră.
- nu depozitați bagaje în căile de evacuare.
- evitaţi crearea de aglomeraţii şi busculade în discoteci, baruri, cluburi, etc., pentru a nu crea dificultăţi în asigurarea evacuarii rapide a persoanelor în caz de incendiu;
- anunțați personalul unității dacă observi un pericol de incendiu (miros de fum, prize încinse, cabluri deteriorate etc.).
În cazul izbucnirii unui incendiu, recomandăm:
- să nu se creeze panică;
- să se anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112;
- să se identifice și să se utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor;
- să se creeze acces forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului.
Cu speranța că, aceste recomandări vor fi respectate, vă dorim să vă bucurați de această minivacanță fără evenimente care să vă pună viața în pericol! (ISU Vrancea)