miercuri, mai 15, 2024
spot_img
AcasăStiri InterneVIDEO Sahara din România crește cu mii de hectare pe an. Cum...

VIDEO Sahara din România crește cu mii de hectare pe an. Cum poate fi oprit nisipul

Un mare pericol în România este că, de câțiva ani, ca urmare a încălzirii globale, în județele Dolj și Olt, situate în sud-vestul țării, se dezvoltă un fenomen de deșertificare. Sudul României se transformă încet-încet într-un deșert, iar experții avertizează că, dacă nu se iau măsuri, vom avea în curând peisaje asemănătoare cu cele din Africa de Nord. Regiunea este deja cunoscută sub numele de „Sahara Olteniei”, un triunghi între Craiova, Calafat și Corabia, iar dunele deșertice avansează cu mii de hectare în fiecare an.

Deşertificare este încă reversibilă, însă lipseşte voinţa şi înţelegerea între autorităţile locale, arată Gheorghe Popa, din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Dolj. Specialistul dă exemplul perioadei comunismului, când se iriga centralizat şi „norma de udare deasă şi mică” împiedica vânturarea nisipului.

„La acest moment, datorită faptului că au fost ploi, sunt cele mai bune condiţii pentru reducerea deşeritificării. Este nevoie de o normă de udare deasă şi mică. În al doilea rând, plantaţiile de protecţie sunt importante. (…) Salcâmul creşte foarte repede şi se pune intercalat pentru a nu se mai spulbera nisipul. Depinde şi de localnici, pentru că noi acum ne batem joc de agricultură. Dacă se putea face agricultură pe timpul lui Ceauşeascu, se putea face și acum. Cu o normă de udare mică și deasă nu mai spulberi nisipul. Se pot face tot felul de activități, dar nu este înțelegere între primari. Nu se mai practică agricultura dinainte. Înainte era o strictețe”, spune Gheorghe Popa.

În schimb, canalele de irigaţii s-au degradat şi au fost abandonate, iar acum urmează să fie transformate în parcuri fotovoltaice, deşi aproximativ 20% din suprafaţa judeţului Dolj este deşertificată. (…) Înfiinţarea de plantaţii de arbori pe solurile cu risc de deşertificare ar trebui să fie cea mai la îndemână soluţie în sudul Olteniei. În realitate, lucrurile nu sunt atât de simple, iar de multe ori primarii trebuie convinşi să-şi dea acordul pentru ca ONG-urile să împădurească o zonă sau alta.

Articolul integral poate fi citit pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu