Referendumul pentru familie, o acțiune pentru siguranța voturilor PSD

0
195
Coaliția de guvernare PSD-ALDE încearcă să ia ochii românilor și să traverseze fără mari pierderi electorale actuala criză politică. Și, cum era de așteptat, au apelat la așa-numita tradiție. Acum au găsit ”familia tradițională”. Dă bine la electorat, mai ales la cel captiv, care votează constant PSD de 28 de ani. Cele 3 milioane de semnături pe care Coaliția pentru Familie le-a adunat pentru modificarea articolului 48 alineat 1 din Constituția României reprezintă, în realitate, bazinul electoral dur al partidului creat de Ion Iliescu. Se știe că PSD pornește la un drum electoral cu o ”zestre” de circa 3 milioane de voturi, pe care se poate baza aproape de fiecare dată. Prin acest referendum, Dragnea și ai lui vor să-și revigoreze masa electorală, să o țină în priză și să o îndepărteze de posibilele dizidențe/ dezertări. Este o mișcare electorală bazată pe exploatarea unor sentimente, credințe, opinii, dar și naivități și obsesii ale românilor, în beneficiul PSD. Să vedem mari susținători ai ”familiei tradiționale” politicieni care au la activ cel puțin câte două ”familii” (plus ”famiglii”) – gen Dragnea, Tăriceanu, Firea-Pandele, Olguța Vasilescu, Oprișan ș.a.m.d. – pare mai mult o glumă. Dar o glumă pe banii și soarta românilor obișnuiți. Că a intrat în joc și PNL, nu ne mai miră. Peneliștii mai degrabă au căzut în capcana PSD, în speranța că vor beneficia și ei de un avantaj electoral la alegerile din 2019 și 2020.
Politicienii mai au un singur hop până să-și valideze interesul. Trebuie să aducă oamenii la vot. Sătui să tot piardă referendumuri în fața lui Băsescu, pesediștii și-au modificat în interes propriu legea referendumului. Acum, conform legii, pentru ca un referendum să fie validat, trebuie să se prezinte la urne cel puțin 30% dintre cetățenii înscriși pe listele electorale permanente, iar minimum 25% dintre cei înscriși pe listele electorale permanente trebuie să voteze ”pentru”. Prin urmare, potrivit datelor oficiale, ar cam trebui să participe la referendumul din 7 octombrie (dată anunțată de Liviu Dragnea) circa 5,5 milioane de alegători, iar 4,6 milioane dintre cei prezenți la urne ar trebui să se exprime în favoarea revizuirii Constituției.                                                                                                          Este cam greu de crezut că românii se vor îmbulzi la cabinele de votare pentru acest referendum. Conform calculelor preliminare, mai mult de 4-4,5 milioane de oameni nu ar avea cum să vină de bunăvoie la votarea acestui referendum. Atunci, în joc va intra mașinăria de vot a PSD, cu oameni aduși la urne, cu muncă de ”convingere” și altele asemenea. Lucruri anchetate, în trecut, de procurori. Dar, de data aceasta, va mai avea vreun procuror sânge în instalații ca să ancheteze, de exemplu, derularea campaniei electorale în ziua votării sau turismul electoral, etc?
Ca să reușească să treacă procentul de 30% prezență la urne, PSD, ALDE, PNL și UDMR trebui să-și mobilizeze la maximum activul de partid, în care primarii și consilierii vor avea, din nou, rolul principal. Ne putem aștepta și la metode ”surpriză” pentru creșterea numărului de participanți la referendum. Nu sunt excluse înființarea de secții suplimentare de vot (precum la referendumul nevalidat de demitere a lui Traian Băsescu, din 2012), prelungirea perioadei de votare cu câteva ore (cum au făcut tot în 2012) sau chiar cu încă o zi (precum la referendumul pentru Constituția lui Iliescu&Năstase din 2003). Nimic nu ne-ar mira, vorba aia – Totul pentru partid, totul pentru conducătorul iubit!
PS – Cum rămâne cu referendumul validat, din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari? A fost singurul referendum validat legal la o prezență de peste 50%, așa cum prevedea legea înainte de modificările aduse de PSD. Atunci au participat la vot peste 9 milioane de români, dintre care aproape 89% (adică circa 7,76 milioane de oameni) s-au exprimat pentru limitarea numărului de parlamentari la 300.