Vineri 13, o zi cu ghinion?

0
202

Astăzi este vineri 13 (luna nu contează), o zi de coșmar pentru oamenii superstițioși. Mulți consideră această zi una ghinionistă și nu fac nimic toată ziua de teamă să nu li se întâmple ceva rău. Unii nu ies din casă întreaga zi, pentru a evita problemele ipotetice. Ziua de vineri 13 este, în credința populară, o zi fatală, în care se petrec nenorociri/ dezastre. Se crede că superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv a Marelui Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de asta, ziua de vineri 13 a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos.

Pe de altă parte, unii susţin că superstiţia legată de vineri 13 vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Numerologii explică de ce 13 ar aduce ghinion: se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Iată o serie de superstiții legate de vineri 13, în lume:
– Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
– Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
– Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
– Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
– Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
– Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
– Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.
– Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.