Tabără de citit pentru copiii din Păulești

0
140

Echipa carte în sate dă startul la citit în comuna #Păulești, una dintre cele mai pitorești localități din Vrancea arhaică. Între 8 și 10 august 2023, adică de marți și până joi, toți copiii din comunitatea de la poalele munților sunt invitați să se adune în jurul cărților deschise în cadrul Taberei de lectură “Prietenii Cărții” 2023, eveniment organizat de Asociația “Eu, tu și ei”, prin intermediul programului cultural și de literație c@rte în sate. Voluntarii care vor lucra cu copiii în tabăra de citit au fost pregătiți în cadrul proiectului Carte și arte pentru copiii din sate, susținut de Corpul European de Solidaritate, să promoveze lectura, cultura scrisă, literația și voluntariatul în rândul copiilor utilizând metode ale educației nonformale și diferite forme de artă. Echipa noastră a pregătit pentru copii ateliere de povești și de teatru, un atelier de chitară, confecționare de lucru manual, dans, jocuri și concursuri precum și o activitate de tip “Căutare de comori” prin cea mai veche localitate de la poalele munților Vrancei, atestată încă din anul 1507. Vom avea cu noi biblioteca mobilă iar copii satului vor fi provocați inclusiv la un concurs de “citit-viteză”.

Ne-am dat mâna la Păulești cu Școala Gimnazială, condusă de dna prof. Marghiolița Popa, Primăria localității, prin dl primar Dănuț Soare, și alți oameni de bine pentru a oferi câteva zile de neuitat copiilor, inclusiv celor veniți în vacanță la bunici din țări străine. Ideea taberelor de lectură din vatra satelor a pornit de la nevoia de a le oferi o activitate culturală de calitate copiilor din sate mai îndepărtate de orașe care nu au mereu acces la oportunități recreative pe durata vacanței de vară. Practic, mergem acolo unde sunt copiii și le ducem cărți relevante, povești citite cu voce tare și voluntari care să lucreze cu ei în mod creativ. În acest fel, voluntari le stimulează copiilor dorința de a citi, de a cunoaște și de a descoperi lucruri noi în cărți sau de la “oamenii cărților”. Totul cu multă joacă și distracție. Că doar este vacanța de vară.

Toți copiii care vor participa la activitățile din cele trei zile vor fi premiați cu cărți și își vor arăta roadele muncii în fața comunității, în cadrul unei ceremonii organizate la căminul cultural, joi, 10 august, de la ora 12:30. Suntem bucuroși să revenim cu caravana noastră de lectură la Păulești, cu atât mai mult cu cât într-unul din satele de acolo, Fundătura Vrancei, a început aventura c@rte în sate, în vara anului 2016, cu primul atelier de lectură organizat pentru copii dar și cu primele 250 de cărți donate comunității în ceea ce s-a dorit a fi o mică bibliotecă de weekend.

Echipa #CarteÎnSate este nerăbdătoare să-i întâlnească pe copii și citească împreună cu ei de marți și până joi. Relații la numărul de telefon 0744217031, Silvia Vrînceanu Nichita, fondatorul proiectului c@rte în sate. Pentru înscrierea în tabără copiii o pot contacta pe doamna profesor Daniela Tudorache de la Școala Păulești, reprezentantul local al proiectului. (comunicat de presă)