Crescătorii de porci, aşteptaţi la APIA pentru sprijinul financiar

0
891
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea așteaptă crescătorii de porcine să depună cereri pentru ajutorul excepțional reglementat de Hotărârea Guvernului nr.160/ 16 martie 2016. Pentru crescătorii de porci, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, are la dispoziție o sumă de aproape 2,4 milioane de euro. Cei mai mulți bani merg la fermierii care se ocupă de creșterea și îngrășarea porcilor (peste 2 milioane de euro), iar restul la cei care se ocupă de reproducția porcinelor (300.000 de euro).
”În sectorul creșterii porcinelor, beneficiari sunt fermierii care dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru creșterea și îngrășarea porcinelor și care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate, potrivit prevederilor HG nr. 267/2004 privind instituirea sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015; au livrat şi/sau au transferat scroafe şi/sau scrofiţe de reproducţie în perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Deocamdată, în baza noastră de date avem 13 ferme de la care așteptăm cereri pentru acest ajutor european. Este posibil să fie mai mulți fermieri autorizați care ar putea îndeplini aceste condiții. Toți cei care au nelămuriri pot veni la noi și le vom oferi informațiile necesare”, ne-a precizat Octavian Vieru, directorul executiv al APIA Vrancea.
Cererile din partea fermierilor pentru acest sector se primesc la sediul APIA Vrancea până pe data de 8 aprilie. Sprijinul financiar pentru crescătorii de porci este garantat de Fondul European de Garantare Agricolă. Sumele prevăzute se împart la efectivele de porci livrați și clasificați în abatoarele autorizate de ANSVSA, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015 și, respectiv, la efectivele de scroafe de reproducție, tot din perioada 1 ianuarie-31 august 2015.