Speculații politico-administrative

0
1344
Zvonurile abundă în această perioadă pre-electorală. Se fac și se desfac legături, se reneagă prieteni, se cheamă combatanți vechi, se reîncălzesc ciorbe politice, se fac anunțuri surprinzătoare, se stabilesc relații ce păreau imposibile. Dintre multele ”informații” răspândite asiduu în ultimele zile în spațiul mioritic, am ales două pentru această dimineață.
Mulți îi numără zilele lui Nicușor Halici în funcția de prefect. Și se dau, ”pe surse”, tot felul de nume de posibili înlocuitori. Unul dintre acești ”posibili” ar fi ajuns, acum, în pole position. Este vorba de Sorin Hornea, care a mai deținut această funcție în cabinetele Boc și Ungureanu. Sorin Hornea a păstrat legături apropiate cu fostul său șef de partid Mihai Răzvan Ungureanu și, prin urmare, și-ar fi găsit o portiță de acces în postura de a fi luat în calcul pentru funcția de prefect. Cum conducerea PNL Vrancea nu s-a dovedit a fi fermă în privința postului de prefect, se pare că Hornea ar fi ajuns pe lista șefilor PNL de la București, în frunte cu Vasile Blaga, iar numele său a început a fi vehiculat tot mai mult. ”Sunt doar speculații. Până nu văd, nu cred. Nu m-a contactat nimeni pentru această funcție iar CV-ul meu este pe site-ul Prefecturii Vrancea”, a declarat Sorin Hornea reporterilor Vrancea24. Sorin Hornea a fost membru PNL, PLD, PDL până la începutul anului 2009, când a fost numit subprefect de Guvernul PDL-PSD. În octombrie 2011, Guvernul Boc îl numește prefect de Vrancea, funcție pe care a ocupat-o până în aprilie 2012. Sorin Hornea a candidat, fără succes, pentru un post de deputat din partea PDL în anul 2008, în Colegiul 6 Adjud. În aprilie 2012 era anunțat drept candidat al PDL și al aliaților acestui partid pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, dar s-a retras din cursa nominalizării. Apoi, după ce declarase că se lasă de politică, a candidat la alegerile parlamentare din 2012, din partea PPDD, în Colegiul 1 Focșani, cel mai important colegiu anti-PSD, însă nu a reușit să obțină voturile necesare pentru a deveni deputat, la redistribuire. A stat deoparte, o scurtă perioadă, pentru ca în perioada 2013-2014 să-l vedem președinte al organizației vrâncene a partidului lui MRU – Forța Civică. Apoi îl regăsim în fostul PDL și, prin fuziune, în noul PNL.
Al doilea zvon aruncat pe piața politică locală îl reprezintă posibilitatea ca PSD să-l anunțe drept candidat pentru Primăria Focșani pe subprefectul Cristi Misăilă. Zvonul are ca punct de plecare și tergiversarea anunțării de către PSD a candidatului care să-i ia locul lui Decebal Bacinschi. Sunt tot felul de speculații legate de posibilul candidat PSD iar printre acestea s-a strecurat, în ultimele zile, și numele lui Cristi Misăilă. ”Candidatura mea este la nivel de zvon. Eu, personal, nu am avut discuții cu nimeni pe acest subiect. Nu am avut vreo propunere în acest sens. Nu mă dau înapoi de la provocări, mă pot gândi la așa ceva și pot analiza dacă voi primi o asemenea propunere. Oricum, este onorant pentru mine că s-ar putea gândi cineva la mine pentru o asemenea funcție dar eu nu-mi fac iluzii”, ne-a declarat Cristi Misăilă. Acesta deține funcția de subprefect din luna mai 2012, fiind numit de fostul premier Victor Ponta. PSD nu și-a desemnat, nici până la această oră, candidatul pentru cea mai importantă funcție de edil șef din județ. Principalul motiv al acestei situații fără precedent pentru un asemenea partid este acela că PSD nu are un candidat puternic pentru această poziție. Cele mai mari speranțe ale șefului PSD Vrancea, Marian Oprișan, se leagă de convingerea primarului orașului Odobești, Daniel Nicolaș, de a se muta la Focșani. Tentativele sale personale de persuasiune au eșuat și acum se încearcă și pe o filieră de convingere a lui Nicolaș din zona Kiseleff, acolo unde se află sediul central al PSD.