Situația locatarilor de la blocul G2 este în continuare incertă

0

Situația familiilor care locuiesc în blocul G2 din cartierul Bahne este, în continuare, nerezolvată. Primăria le-a sistat, în urmă cu 10 zile, furnizarea de utilități – apă și energie electrică. Mai mult, oamenilor li s-a spus că vor fi evacuați. În blocul G2 (sau ”NATO”) locuiesc câteva zeci de familii de romi, în majoritate cu probleme sociale și medicale. Sunt multe persoane cu boli grave și cu handicap precum și 36 de copii. Oamenii sunt disperați și ies în fiecare seară în fața blocului și aprind sute de lumânări, în semn de protest. ”Nu mai pot să locuiesc cu soția mea în blocul g2, nu am apă și lumină, a rămas paralizată la pat și trebuie îngrijită, spălată dar nu am apă vă dați seama, mai ales că este operată la cap de tumoare pe creier și nu are voie la frig deloc la cap). 

Stăm și ne încălzim la lumânări, cu spirt facem un pic într-o oală să ne încălzim în casă, dormim cu hainele pe noi dar degeaba, este ger în casă. Nu mai putem, nu avem apă și lumină, avem copii la școală dar nu putem să-i ducem murdari, trebuie condiții, îngrijiți, curați, ca să-i putem duce în continuare la școală. Sunt și oamenii bolnavi grav în bloc. Dorim apă și lumină!”, este apelul disperat al unui locatar, Costel Bahne, scris pe Facebook.

Unele familii din G2 au primit repartiții pentru blocul Primăriei de pe Strada Revoluției nr.16-17, din cartierul Sud, însă condițiile de acolo sunt insalubre. Mai mult, apa și curentul electric nu sunt contorizate individual iar cei care stau acolo riscă oricând să li se întrerupă utilitățile, la comun. Conducerea Partidei Romilor Pro-Europa filiala Vrancea a încercat să ajute aceste familii și a prezentat situația lor șefilor de la București și organizațiilor civice ale comunității romilor sau care se ocupă de integrarea socială a romilor. Sâmbătă, 17 martie, va avea loc o ședință extraordinară a Comitetului Director al Partidei Romilor Vrancea, cu participarea liderilor din organizațiile din județ.

”Inițiativa organizării acestei întâlniri a pornit de la criza creată în luna martie 2018, pentru locuitorii din strada Revoluției nr. 16/17 și Aleea Căminului Bl. G2 Bahne, urmare a sistării de apă și curent electric din Bl. G2 Bahne și a evacuărilor care pot avea loc în perioada următoare. Ne propunem să aducem la masă factori de la nivel local și central ce pot contribui și au competențe în găsirea și implementarea unor soluții pe termen scurt și mediu pentru aceste familii de romi din municipiul Focșani. Un alt rol pe care această masă rotundă îl poate avea este acela de a preveni o nouă situație de criză în care să fie pregătite alternative”, anunță, într-un comunicat, președintele Partidei Romilor Pro-Europa Vrancea, Constantin Toader. Totodată, săptămâna viitoare, Partida Romilor va iniția acțiuni de protest în fața Primăriei Focșani, la care să participe familii de romi din mai multe localități ale județului.