Rezultatul de la prezidențiale, gură de oxigen pentru PSD&Viorica Dăncilă

0
367

Candidatul PSD s-a clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar, în realitate, este marele câștigător al acestui scrutin. Cu un procent de circa 24%, Viorica Dăncilă s-a ”impus” categoric în finala pentru accederea în turul al doilea cu Dan Barna. Scorul obținut de Viorica Dăncilă este cu atât mai important cu cât, de câteva zile, PSD a pierdut și guvernarea. Dar, ca de atâtea ori, PSD a demonstrat că are resurse pentru a reveni. Mulți neștiutori în ale politicii mioritice clamau ”moartea” PSD. Rezultatele de la alegerile europarlamentare, disensiunile interne, trimiterea după gratii a lui Dragnea, pierderea guvernării au constituit motive pentru politicieni, comentatori, activiști, jurnaliști să proclame declinul categoric al PSD. Și, cu un președinte și candidat ca Viorica Dăncilă, căderea partidului era apreciată drept sigură. Iată, însă, că acum s-ar putea ca Dăncilă să rămână în fruntea PSD și după turul al doilea al prezidențialelor.

Sigur, se poate spune că acest scor obținut de PSD la alegerile de duminică are la bază și participarea scăzută la urne. Că, la o prezență la vot de minim 55% (în România), candidatul PSD nu ar fi ajuns pe locul al doilea. Dar, politicienii trebuie să fie pregătiți pentru orice, pentru prezență mare sau pentru prezență mică la vot. Scenariile premergătoare alegerilor nu trebuie să fie simple și simpliste. Amatorismul politic a primit o lovitură cruntă de la politicienii hârșiți. S-a dovedit, din nou, că politica nu se face la heirup, cu sentimentalisme și orgolii, ci cu organizare, cap, muncă și șiretenie. Viorica Dăncilă s-a bazat pe structurile locale de partid. Dan Barna nu are așa ceva, Alianța USR-PLUS este departe de ceea ce înseamnă structurile de partid din teritoriu.

Rezultatul obținut de PSD&Dăncilă trebuie să fie și un semnal de alarmă pentru PNL și USR-PLUS. Victoria finală împotriva PSD este departe. PSD își va strânge rândurile și mai tare după acest rezultat. Au un sfert din opțiunile electorale exprimate. Iar multe din voturile obținute de Mircea Diaconu tot ale PSD sunt, într-un anume fel. Clonele PSD, adică partidele lui Ponta și Tăriceanu, au cam același electorat. Dacă PSD se trezește din pumni, atunci o bună parte din membrii, simpatizanții și voturile ProRomânia&ALDE migrează (înapoi) la PSD. Iohannis&PNL nu trebuie să se culce pe o ureche pentru turul al doilea la prezidențialelor. Nu se pune problema că ar câștiga Viorica Dăncilă, însă mobilizarea PSD și scorul pe care îl vor lua în turul al doilea reprezintă un barometru important pentru anul electoral 2020. Alegerile locale și parlamentare de anul viitor sunt, practic, cele mai importante teste electorale, mult mai importante decât europarlamentarele și prezidențialele de anul acesta. Încet, încet, iată că PSD se resuscitează. Depinde de PNL și USR-PLUS dacă resuscitarea PSD se va opri la un sfert din alegători sau va însemna revenirea în prim plan. Sau dacă vor reuși, într-adevăr, să trimită PSD într-o lungă opoziție.