miercuri, iunie 19, 2024
AcasăOpiniiPe scurt

Pe scurt

– Amestecul de reglementări legale privind modalitatea de stabilire a salariilor de la 1 ianuarie a.c. a creat confuzie și tensiuni în rândul angajaților din administrația publică locală și județeană. Și, bineînțeles, multă demagogie în rândul politicienilor. S-a văzut foarte bine la Primăria Focșani și la Consiliul Județean Vrancea. Fiecare politican local a încercat să stoarcă electoral din acest subiect.

– Culmea sindicalismului și politichiei în același timp: unii salariați din Primăria Focșani și instituțiile subordonate spun că sunt de acord cu plafonarea salariilor pe moment. Aduși în sala unde se ținea ședința Comisiei de buget a Consiliului Local, unii angajați (în special cei cu salarii mici) au recitat poezia primarului Misăilă cum că acceptă să nu li se majoreze salariile, acum, iar banii astfel economisiți să fie direcționați către investiții. Curat murdar, coane Fănică! Caragiale nu s-ar plictisi deloc în vremurile actuale. Sunt aceiași salariați care urlau la consilierii PNL-USR, acum aproape 2 ani, că nu descurcă încurcăturile primarului și de-aia nu-și pot lua ei banii. Problema de acum este că sunt unii șefi prin administrația publică locală care au salarii foarte mari (doar sunt super-competenți, iar în mediul privat ar ”sparge” topul salariilor, dar se ”sacrifică” în funcții bugetare). Însă mulți angajați, care chiar muncesc, au salarii modeste și coeficienți mici, astfel că le-ar prinde bine o majorare. Își asumă cineva stabilirea altor coeficienți în sectorul bugetar, astfel încât cei cu salarii mici (tinerii, debutanții, cei de la munca de jos, de obicei) să beneficieze de sporuri care să însemne ceva în buzunare, iar șefilor să li se mai taie din privilegii?

– Și tot legat de salariile din administrația publică. În Primăria Focșani și instituțiile subordonate s-au dat salariile pe luna ianuarie, cu plafonarea la nivelul lunii decembrie 2022, conform reglementărilor legale. Totuși, în două instituții – Poliția Locală și Direcția de Asistență Socială – s-au dat salarii mărite, pornite de la aplicarea coeficienților la noul salariu minim brut pe țară de 3.000 de lei. Sunt multe discuții, păreri, explicații, jumătăți de adevăr etc … totul pornit de la umflarea multor salarii bugetare în ultimii ani și de la actele normative care lasă loc de confuzii și interpretări. Excludem din discuție bunul simț.

– Pentru că Focșaniul dispune de bani suficienți la buget (că altă explicație nu avem), administrația locală face acte de binefacere cu unii afaceriști. Un (mic) astfel de exemplu: sediul administrativ al CSM Focșani 2007 este folosit, în mod gratuit spun unii, de către angajații firmei care se ocupă de îngrijirea Parcului Nicolae Bălcescu. Clubul sportiv a încheiat un contract de comodat cu DDSP (altă unitate a Primăriei Focșani), iar DDSP a pus acest spațiu la dispoziția firmei respective. Asta în timp ce clubul sportiv al municipalității s-a mutat într-un spațiu privat, unde plătește circa 2000 de euro chirie pe lună (fără tva). Așa că nu mai credem ”placa” precum că nu are bani Primăria Focșani pentru sport, din moment ce clubul municipalității face acte de caritate și e mărinimos cu firmele private. Și nici nu ne trece prin cap că ar fi vorba de vreo prietenie întreținută pe bani publici.

– O nouă ”schiță” cu tăierile de păduri și sancționarea ilegalităților. Într-o seară de sfârșit de ianuarie, într-o benzinărie din Focșani este trasă pe dreapta o camionetă plină cu bușteni de salcâm, unul și unul. Frumoși, ca niște bijuterii silvice. Vine un echipaj de poliție, apare și un autoturism cu un … boss. Verificare și reverificare, camioneta cu numărul VN 96 M__ nu figurează în sistemul SUMAL, deci nu are aviz pentru transportul respectiv. Polițiștii și bossul pleacă din benzinărie, camioneta cu lemne rămâne pe loc … câteva ore. S-o fi dat vreo sancțiune? Noi presupunem că da, dar ne-a contrazis cam toată lumea. Nu știu de ce …

– În fine, doi pesediști vrânceni, aprigi vânători, s-au bătut după o partidă de vânătoare. Nu știm ce aveau de împărțit: funcții, influență, bani, femei, o ureche de iepure, o pulpă de căprioară sau o labă de urs. Pare ceva obișnuit, nu e prima oară când pesediștii vrânceni (dar nu numai) se amenință între ei cu bătaia, se aleargă unul pe altul sau se caftesc direct. În cealaltă parte, peneliștii se luptă între ei prin conturile false de pe Facebook. Plus pe foștii colegi de partid. Își umflă mușchii virtual în fața actualilor și foștilor colegi. Conturile false ale pesediștilor sunt mai modeste, deocamdată, dar au intenții de progres. Atât se poate pe plaiurile noastre mioritice.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu