Pe scurt

0
1521

– Iarna i-a prins pe unii, din nou, nepregătiți. Cine putea să-și închipuie că ninge la sfârșit de ianuarie? Dacă era în iunie, da, eram toți pregătiți de viscol. Dincolo de glumele românilor, realitatea din teren ne-a arătat că, totuși, iarna nu-i ca vara. Firmele de deszăpezire, care au câștigat contractele cu administrații locale și județene, sunt departe de cerințele secolului XXI: au mașini și utilaje vechi, depășite moral și fizic, au angajați care abia știu să conducă un autoturism, ce să mai spunem de manevrarea unui utilaj de deszăpezire. Cum au câștigat unii licitațiile rămâne un mister. La acestea se adaugă dezinteresul patronilor și șefilor, după principiul ”câinii latră, caravana trece”. În schimb, banii din contract trebuie să le intre în conturi. Deszăpezirea este una din ”moștenirile” cu probleme primite de Cătălin Toma de la Marian Oprișan, în ceea ce privește Consiliul Județean Vrancea. Iar disputele politice pe tema deszăpezirii nu puteau lipsi nici de această dată între pesediști și peneliști.

– Nu este recomandabil să circuli cu mașina prin Focșani nici în această dimineață. Acțiunile de curățare a străzilor din oraș s-au făcut cu întârziere și cu viteza melcului. Nu s-a văzut un plan de acțiune pentru a se elibera străzile și trotuarele de zăpadă. Mai mult, această inacțiune le-a creat mari probleme șoferilor. Pe multe străzi este riscant să circuli și acum, din cauza dunelor de zăpadă întărită și chiar gheață de pe carosabil. După atâtea gropi săpate toamna și iarna, după atâtea lucrări începute heirupist și neterminate, un viscol ne mai lipsea în Focșani. Și, spre surpriza tuturor, chiar a venit viscolul în Focșani, în luna ianuarie. Sigur, procentele privind intenția de vot pentru actualul primar sunt mari în toate sondajele, așa că nu e cazul să se agite cineva cu deszăpezirea în oraș.

– Cei doi pesediști de frunte din Vrancea, prefectul Nicușor Halici și primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, demonstrează pe zi ce trece că sunt niște copii palide ale lui Marian Oprișan. La fel ca Oprișan, cei doi se dau victime ale presei. Halici și Misăilă sunt nemulțumiți că nu-s lăudați de toți ziariștii sau că ziariștii nu le critică adversarii lor politici de moment, așa cum au ei chef. Limbajul, expresiile și atitudinea celor doi la adresa ziariștilor nu sunt niște noutăți din zona PSD. Halici și Misăilă încearcă să compenseze niște lipsuri cu agresivitate de limbaj și atitudine. N-au tras învățăminte din ”epoca Oprișan”, vor doar să-și arate mușchii, că așa au văzut ei la mentorul lor. Să fie sănătoși. Dacă am supraviețuit pe vremea lui Oprișan, cu epigonii lui doar ne jucăm…

– Atitudinea asta superioară se observă și în cazul unor lideri și oameni cu funcții din PNL. Am mai spus-o, unora li se pare că li se cuvine să ajungă în diverse funcții publice, numiți de partid și nu aleși direct de electorat. Unii cred că vor rămâne cocoțați în funcții până la pensie, iar muritorii de rând să le fie recunoscători. Dacă ieși cu ei pe stradă, nu știu câți oameni se opresc să stea de vorbă cu ei. Să-i și voteze … mult mai puțini. Ceva decență și puțină înțelepciune n-ar strica în cazul politicienilor care ajung la putere, din orice partid.