Estimarea ministrului Sănătății: epidemia gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni

0
615

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este optimist. Acesta susține că numărul cazurilor de viroză și gripă din țara noastră este în scădere. Rafila spune că în ultima săptămână au fost 100.000 de noi cazuri de viroze respiratorii şi cazuri de gripă, faţă de 140.000 câte erau cu o săptămână în urmă. ”Noi am prezentat cu acurateţe datele pe viroze şi, aşa cum am estimat, numărul acestora a început să scadă. În ultima săptămână a scăzut cu 25 la sută, o scădere importantă, de la aproape 140.000 la 100.000. Aşteptăm ca acest trend descrescător să continue şi, odată cu aceasta, să se termine şi problemele, inclusiv cazurile grave sau decesele să se reducă.”, a declarat Alexandru Rafila, la Prima News, duminică seară.

Mai mult, ministrul Sănătăţii estimează că, în aproximativ două săptămâni, se va încheia epidemia de gripă. ”Mai suntem în epidemie, dar scăderea aceasta care este destul de rapidă este clar că reprezintă un trend descrescător, care va duce în două-trei săptămâni la eliminarea situaţiei de epidemie cu care ne confruntăm. Cred că în două săptămâni cred că putem să discutăm de finalul epidemiei de gripă.”, a mai spus Alexandru Rafila.

Cât privește situația medicamentelor situaţia medicamentelor pentru virozele respiratorii, ministrul Sănătății susține că nu sunt probleme, în ciuda consumului mai mare decât de obicei. ”Este un consum mai mare decât de obicei, de medicamente. Dacă ne referim la medicamentele pentru viroze respiratorii, am reuşit să obţinem acordul Comisiei Europene pentru limitarea exporturilor unor molecule anti inflamatorii şi antibiotice pentru o perioadă de 3 luni. Nu am în momentul de faţă semne că ar mai exista vreo problemă legată de aprovizionarea cu medicamente.”, a precizat Rafila la Prima News.