Parlamentul a modificat Hotărârea Guvernului privind starea de alertă, cu forțarea limitelor constituționale

0
229

Majoritatea constituită în jurul PSD din Parlament a modificat Hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă. Actul normativ a fost votat cu aceste modificări, în ciuda opiniilor specialiștilor că s-ar încălca prevederile Constituției. A fost, de altfel, o premieră legislativă, fiind prima Hotărâre de Guvern modificată, până acum, în Parlament. Constituționaliștii susțin că, prin modificările aduse unei Hotărâri de Guvern, Parlamentul își depășește competențele pe care le are. Potrivit Constituției, Guvernul emite Hotărâri pentru aplicarea legilor. Hotărârile de Guvern pot fi atacate doar în instanță și nu pot fi amendate de Parlament (pentru că aplică legea). Iată ce scrie în Constituție, la articolul 108:

  • (2) Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.
  • (4) Hotărârile și ordonanțele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniștrii care au obligația punerii lor în executare și se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau a ordonanței.

Printre modificările aduse de PSD și aliații se numără cele care vizează protejarea directorilor instituțiilor din sistemul sanitar (numiți, în majoritate, de PSD) și obligarea Guvernului de a furniza, gratuit, autorităților publice locale măști de protecție, care să fie împărțite persoanelor defavorizate. „Este de neînțeles, este în afara logicii juridice toată povestea asta. Văd că ei scriu în lege ce vor ei, dar deasupra Parlamentului este cerul și Constituția și Constituția trebuie respectată și de către Parlament”, a declarat, pentru HotNews.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.