ULTIMA ORĂ Ludovic Orban anunță 5 miliarde euro de la UE pentru relansarea economiei și sprijin pentru angajații afectați de criză

0
185

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut, în această seară, o declarație de presă la sediul Guvernului. Premierul a vorbit, în principal, de măsurile de ordin social și economic, menite să relanseze economia românească, după criza provocată de epidemia de COVID-19. Iată principalele idei expuse de șeful Guvernului:

  • România va beneficia de fonduri europene în valoare de 5 miliarde de euro care vor ajuta la repornirea economiei.
  • Am prevăzut un set de măsuri pentru sprijinirea angajaților. Vom continua plata șomajului tehnic pentru afacerile care rămân închise. Pentru cei care își reiau activitatea parțial vom oferi un procent din salariu.
  • Continuăm șomajul tehnic, iar unde nu e posibil, alocăm până la 41,5% din salariul brut. Mulți români și-au pierdut locurile de muncă sau au fost în șomaj tehnic, mulți s-au întors în țară din țările în care își desfășurau activitatea. Există 600.000 de români care se aflau în șomaj tehnic și între 300-350.000 de români care s-au întors în țară și vor căuta de muncă. Vom sprijini și zilierii.
  • Vom folosi mai multe măsuri active: vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puțin 3 luni de zile; pentru tinerii absolvenți sau cei aflați în pragul pensiei și nu lucrează vom avea condiții mai generoase și vom pune condiții.