Oprișan pierde, aparent, dar … câștigă

0
920

Compromisul de la PSD a însemnat, practic, scoaterea lui Marian Oprișan de pe lista de candidați pentru Senat. Marcel Ciolacu a reușit doar să-l înlocuiască pe Oprișan cu Angel Tîlvăr în ceea ce privește candidatura pentru Parlament. În rest, rămâne cum a stabilit Oprișan. Tîlvăr nici președinte interimar la PSD Vrancea nu a rămas, fiind înlocuit cu omul de încredere al lui Oprișan, Nicușor Halici (care va obține un nou mandat de deputat, fiind primul pe listă). Componența listelor de candidați pentru Parlament rămâne cea stabilită de Oprișan în cursul zilei de marți. Iar președintele PSD îi tot cere public lui Marian Oprișan să se preocupe să obțină funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean Vrancea. Posibil să reușească acest lucru, dar nu mai este de o importanță vitală. Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat: nici Ciolacu, Firea, Stănescu&comp nu au reușit să scape de Oprișan. Nu reușiseră politicieni importanți, cu greutate, precum Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea … așa că era puțin probabil că ar reuși unul ca Marcel Ciolacu.

Nicușor Halici va fi președintele interimar al PSD Vrancea, dar conducerea organizației va fi exercitată tot de Marian Oprișan. Și nu numai organizația PSD, ci și oameni din instituții și din mediul de afaceri, așa cum o face și în prezent. Halici nu va ieși din cuvântul lui Oprișan, iar ceilalți vor vedea că tot Oprișan e jupânul. Chiar dacă are ușile închise la București, Oprișan își menține ”bula” lui de control și autoritarism în Vrancea. E bine și atât măcar, decât pe tușă. Iar în perspectiva unui rezultat slab la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Marian Oprișan are toate șansele să revină pe cai mari, oficial, în fruntea PSD Vrancea. Poate chiar să obțină o funcție la nivel național, la un viitor congres extraordinar, anul viitor. Vorba ceea … dacă voi nu mă vreți, eu vreau … și pot.

Și două lucruri despre primarul Cristi Misăilă, care a stat ascuns în această perioadă tensionată din PSD Vrancea. Preferat de Marcel Ciolacu, primarul Focșaniului nu a avut curajul să-și asume decizii politice majore. Nu a avut sânge în instalații, cum se spune și în politică, să ia taurul de coarne și să intre în politica mare. Deși își dorește să scape de tutela lui Oprișan, Misăilă a dat din colț în colț și i-a dat peste cap planul lui Ciolacu de a-l îndepărta definitiv pe Oprișan de la butoanele PSD Vrancea. Cristi Misăilă ar fi fost îndreptățit să preia conducerea organizației PSD Vrancea, mai ales că a câștigat un nou mandat de primar de municipiu reședință de județ pe ”barba” lui, cum se spune, pentru că Oprișan și PSD îl trăgeau în jos. Dar … în politica importantă nu merge doar cu asfaltări electorale heirupiste, trebuie altceva, de care Misăilă se vede că nu dispune. Iar virusul COVID-19 i-a venit ca o mănușă, chiar înainte de vizita lui Marcel Ciolacu la Focșani. Amintește de piciorul în ghips al generalului Victor Atanasie Stănculescu din decembrie 1989.