marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitateOficial: Guvernul a aprobat creșterea salariului minim pe economie cu 10%, fără...

Oficial: Guvernul a aprobat creșterea salariului minim pe economie cu 10%, fără construcții, agricultură și industria alimentară

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de hotărâre de guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, de la 1 octombrie a.c., salariul minim brut crește cu 10%: de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. „Calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă 2.079 lei, o creștere cu 181 lei față de prezent”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a scos de pe ordinea de zi proiectul de ordonanță de urgență privind majorarea salariului minim brut în construcții, agricultură și industria alimentară, de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Șeful Guvernului a motivat că, deși majorate aceste salarii, aplicarea CASS ar fi dus la o diminuare a cuantumului net. „Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministerul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară ar fi putut scădea. Am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a precizat prim-ministrul la începutul ședinței Executivului.

Totuși, prin legea privind măsurile fiscale pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament, în construcții, agricultură și industria alimentară se reintroduce plata contribuțiilor de asigurări de sănătate. Conform economedia.ro, un calcul realizat de contabili arată că, chiar și după majorarea salariului minim în aceste sectoare, reintroducerea contribuțiilor la sănătate va face ca salariul net să scadă. În prezent, la un salariu brut în construcții/ agricultură de 4.000 de lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net încasat de angajat este de 3.150 de lei. Dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 de lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade la 3.094 de lei. Prin urmare, Guvernul este obligat să găsească o soluție în această situație, pentru a-și respecta promisiunea.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu