O fermă din Vrancea, dată ca exemplu de bune practici în agricultură, cu fonduri europene, de către ministrul Agriculturii

0
1015
În cadrul vizitei mele în județul Vrancea, am vizitat o investiție pomicolă aflată în satul Haret. Fermierul a accesat în anul 2016 fonduri europene în valoare de 1.462.254 euro prin intermediul submăsurii 4.1a – ”Investiții în exploatații pomicole”. Prin intermediul proiectului, solicitantul a înființat 10 ha de plantație de cireș cultivată în sistem superintensiv, cu sistem automat de irigare prin picurare, plasă antigrindină, realizare puț forat, împrejmuire livadă și achiziție utilaje și echipamente specifice. Totodată, s-a avut în vedere construirea unui depozit frigorific cu capacitate maximă de depozitare de 150 tone și cu o suprafață de 718,85 mp, pentru culturile de cireș și afin. Acesta cuprinde 3 celule de frig și spațiu pentru montarea liniei de sortare a cireșelor și afinelor, alături de alte spații funcționale.
Prin implementarea proiectului, s-au realizat următoarele achiziții: o instalație de sortare fructe, 3 sisteme de umidificare; 1 hydrocooler; o instalație pentru atmosferă controlată; convertizor etilenă; un tractor; o autospecială cu transport frigorific; un autobuz retro (rulotă comerț ambulant) prin intermediul cărora firma va livra utilajele către consumatorul final; 3 instalații frigorifice; 1 atomizator tractat; 1 electrostivuitor; o transpaletă hidraulică; o platformă de lucru autopropulsată; o pompă submersibilă; 1 rezervor (bazin vidanjabil).
Ferma s-a extins ulterior, iar în prezent deține și plantații de nuc și afine. (Adrian Oros, ministrul Agriculturii)