Mobilizare a autorităților în contextul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Cluburile de noapte, în colimator

0
371

La această oră este în desfășurare o şedinţă în sistem videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. La videoconferință participă premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru. La începutul ședinței, șeful Guvernului le-a cerut tuturor celor cu atribuții în domeniu să amplifice controalele spre limita maximă, asta pentru că s-au constatat semnificative încălcări ale regulilor. ”Avem o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri. Datoria noastră ca instituții este să ne facem datoria pentru a salva viețile oamenilor. Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală din partea instituțiilor statului care au atribuții de control, care au atribuții în prevenirea răspândirii virusului pentru a amplifica la limita maximă posibilă a acțiunilor de control pentru a asigura sănătatea oamenilor. Am văzut că în ultima perioadă există semnificative nerespectări ale regulilor instituite de autorități, de specialiști, iar această creștere a numărului de încălcări riscă să afecteze și viața cetățenilor corecți, care respectă regulile. O majoritate a oamenilor corecți este pusă în pericol de o minoritate care nu respectă regulile, poate și ca urmare a unei campanii mizerabile, poate ca urmare a lipsei de informare”, a spus Ludovic Orban.

Cluburile de noapte sunt principalele localuri intrate în vizorul autorităților, din cauza aglomerației și a riscului crescut de transmitere a virusului. ”În ceea ce privește alte servicii de alimentație publică, să știți că avem probleme. Sunt foarte multe terase unde nu se respectă regulile, unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar patronilor nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers pentru respectarea regulilor. Să știți că și în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile de pe drumuri care duc spre destinații de vacanță și asta nu v-o spun din auzite, v-o spun din experiența proprie. Oamenii alimentează și dacă n-au mască sunt lăsați, evident, să plătească. Asta nu este acceptabil, iar benzinăriile trebuie să găsească soluții în așa fel încât și cei care nu au mască să aibă posibilitatea de a-și achiziționa o mască înainte să intre în spațiu închis. Nu mai vorbesc de alte activități în benzinării, unde se stă la coadă și dacă ai pe cineva fără mască riscă să infecteze foarte mulți oameni. În cluburi avem din nou probleme. Sunt unele cluburi care nu respectă nicio regulă, părerea mea este că ar trebui închise și aici va trebui să ne gândim foarte bine dacă nu luăm noi niște măsuri, care au fost luate și în alte țări, ca după ora 22.00 sau 23.00 să se închidă aceste tipuri de activități”, a mai spus Ludovic Orban, la începutul videoconferinței.