Iohhanis e iar în jocul intern. Opoziția e, deocamdată, pe margine

0
279
Noua vedetă politică Sorin Grindeanu a avut dreptate când le-a spus pesediștilor că trimit ”cărțile” în mâinile președintelui Klaus Iohannis. Președintele a ieșit din somnolență cu OUG 13, a apăsat pe pedala justiției și anticorupției exact din cauza erorilor/ intereselor din PSD-ALDE. Iar acum, criza din PSD, declanșată chiar de șeful suprem al partidului, îi vine ca o mănușă lui Iohannis, mai ales după vizita cosmetizată profitabil în SUA și mult mediatizata întâlnire cu Donald Trump. La această oră, nu știm ce pași va face (încă) premierul Grindeanu. Sunt câteva speculații cu privire la proceduri, la înregistrarea demisiilor la SGG, la trimiterea demisiilor către Președinție ș.a. Nu avem de unde ști cât îl vor ține ”instalațiile” pe Grindeanu, resuscitat din postura de marionetă a lui Dragnea&Tăriceanu. Depinde foarte mult de poziționările din PSD din spatele ușilor închise precum și de intențiile, mesajele și acțiunile președintelui României. Sorin Grindeanu îi poate ține în șah pe alde Dragnea, Tăriceanu, Olguța&comp o perioadă destul de lungă. Cu sprijin discret și tacit din partea unor personaje influente, din partea lui Klaus Iohannis precum și din partea unor instituții, Grindeanu ar putea să mai petreacă ceva timp la Palatul Victoria. Sorin Grindeanu are și niște polițe de plătit pentru umilințele îndurate, pentru presiunile la care a fost supus, pentru cererile aberante (plus amenințările de rigoare) cu care l-au asaltat mulți lideri PSD, pentru că a fost băgat la înaintare în situații delicate și a fost pus să scoată castanele fierbinți din foc cu mâinile goale. Relația Dragnea-Grindeanu a ajuns la un punct fără ieșire, fără posibilitatea de împăcare, fără posibilitatea vreunui compromis. Unul dintre cei doi va ieși din scenă.
Din câte se cunoaște în mod oficial, președintele Klaus Iohannis va lipsi din țară săptămâna viitoare, având un program extern încărcat la Berlin și la Bruxelles. Așa că, dacă nu se grăbește și face totul în liniște, calm, fără patimă, președintele României nu se va arunca să-i rezolve criza lui Dragnea și să răspundă intereselor lui Dragnea, Tăriceanu&co. Va amâna deciziile importante timp de vreo 10 zile, cel puțin. Până atunci, cine știe ce se mai poate întâmpla!?
Și două cuvinte despre opoziție. Care opoziție, totuși? PNL este în frământări interne, are alegeri la acest sfârșit de săptămână, unii vor fi nemulțumiți de rezultate ș.a.m.d. PNL este mai degrabă în declin decât în ascensiune. USR pare a fi intrat în disoluție. Unii hăis alții cea în acest amalgam de oengiști, cu viziuni, ideologii, principii diverse. Iar PMP … e o nebuloasă. Este greu de crezut că opoziția se trezește și acționează concret, coerent, unitar, hotărât. Sigur, o asemenea criză la nivelul coaliției de guvernare reprezintă, în mod firesc, o minge la fileu pentru opoziție, dar în condițiile actuale nu pare a fi decât o iluzie.