VIDEO Film document de la dezvelirea bustului poetului Mihai Eminescu, acum 28 de ani

0
1097

Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 128 de ani de la moartea celui mai mare poet pe care l-au avut românii, Mihai Eminescu.

În arhiva pasionatului cineast focşănean Constantin Balaci, fost corespondent al Televiziunii Române timp de 30 de ani, ]n perioada 1959-1989, s-au păstrat imagini de la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu, în iunie 1989, în anul centenarului morţii poetului nepereche.

Bustul din Piaţeta Teatrului, din faţa librăriei Casa Cărţii-Mihai Eminescu, desfiinţată între timp, a fost realizat de marele sculptor român Marcel Guguianu.

Potrivit organizatorilor, peste 8.000 de focşăneni, reprezentând toate categoriile sociale, au participat la eveniment, autorităţile fiind nevoite să închidă Bulevardul Cuza Vodă.

“Astăzi, la 28 de ani de la acest eveniment, este o bucurie să pot împărtăşi cu cititorii dumneavoastră aceste imagini surprinse de aparatul meu de filmat. Memoria peliculei păstrează amintirea timpului care trece, dar şi a unor personalităţi de referinţă pentru oraşul nostru precum actriţa Leopoldina Bălănuţă, regizorul Alecu Gheorghe Croitoru, profesorul Petrache Dima,profesorul Dumitru Săndulachi, scriitorul şi ziaristul Florin Muscalu, ziaristul Radu Borcea, sculptorul Marcel Guguianu şi mulţi, mulţi alţii pe care vă las să-i recunoaşteţi în imaginile de arhivă”, ne spune Constantin Balaci.

Invitata specială la manifestarea de la Focşani a fost actriţa Leopoldina Bălănuţă, originară din Vrancea, care a deschis recitalul de versuri din lirica eminesciană cu poezia “Ce suflet trist”, acompaniată fiind de Corul “Pastorala”.