sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAdministratieInstanța obligă Guvernul să organizeze alegeri locale parțiale la Tănăsoaia. Decizia nu...

Instanța obligă Guvernul să organizeze alegeri locale parțiale la Tănăsoaia. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel Galați consideră că Guvernul trebuie să organizeze alegeri locale parțiale în comuna Tănăsoaia. Decizia vine în urma acțiunii depuse de președintele organizației Partidului Forța Dreptei Tănăsoaia, Melania Mocanu. Comuna Tănăsoaia nu mai are primar din luna decembrie 2020, odată cu decizia definitivă a instanței de condamnare a fostului primar Romeo Vulpe (PSD). De atunci, viceprimarul comunei exercită atribuțiile de primar. ”Admite în parte acțiunea. Obligă Guvernul României să emită în 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe o hotărâre de guvern privind organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar a comunei Tănăsoaia, jud. Vrancea.”, se menționează în hotărârea Secției de contencios administrativ și fiscal a CA Galați, pronunțată astăzi. Hotărârea nu este definitivă, cu posibilitate de recurs în termen de 15 zile.

Nu este prima decizie a instanțelor din România cu privire la același aspect sesizat: organizarea de alegeri locale parțiale în localitățile care nu mai au primar. Cel mai celebru caz este cel de la Sectorul 5 din București, după ce fostul primar, Cristian Popescu Piedone, a ajuns la pușcărie. Curtea de Apel București a decis, săptămâna trecută, că Guvernul are obligația de a organiza alegeri pentru Primăria Sectorului 5, după aproape un an și jumătate de la vacantarea funcției de primar ca urmare a condamnării la închisoare a lui Cristian Popescu Piedone. ”Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti. Obligă pârâţii Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti”, se arată în hotărârea CA București (nedefinitivă).

Potrivit legii, alegerile trebuiau organizate în 90 de zile de la vacantarea postului. În prezent, sunt peste 50 de localități din țară care nu mai au primar ales, din diverse motive. Recent, și Primăria Mera a rămas fără primar, în urma decesului fostului edil șef, Ion Sticlaru.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu